Verder van huis

De rechter heeft oud-Philipstopman Cor Boonstra vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Het Openbaar Ministerie verdacht de gelouterde topman ervan te zijn getipt over de overname van Endemol door het Spaanse Telefónica....

Bij een dergelijke transactie dringt zich allereerst de vraag op waarom een goedverdienende topman naast zijn drukke baan nog in de aandelenhandel zit. Dat schept uiteraard nog geen strafbaar feit. De zaak-Boonstra laat dan ook vooral zien, en niet voor het eerst, hoe moeilijk het is misbruik van voorkennis te bewijzen. Dat wie in de financiële wereld vertoeft af en toe interessante informatie ter ore komt, is onafwendbaar. Het OM zit echter niet zo dicht in de buurt van de betrokken personen dat zij kan vaststellen of daarmee verboden handelingen plaatsvinden.

Des te pijnlijker is het dat het OM opnieuw in zijn hemd staat. De vervolging van Boonstra werd in 2000 bekendgemaakt op een voor hem zeer gevoelig moment, namelijk in de middag voor zijn grote afscheidsfeest in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarmee gaf het OM aan veel vertrouwen te hebben in de goede afloop van de zaak.

Het is niet de eerste keer dat justitie zijn neus stoot bij de vervolging van vermeende financiële malversaties. Nog niet zo lang geleden werd in hoger beroep het zogeheten Clickfonds-dossier grotendeels afgesloten. Ook daar leed het OM op enkele onderdelen na een gevoelige nederlaag. Ook deze zaak werd met een inval op klaarlichte dag bij bedrijven op de Amsterdamse beursvloer zwaar ingezet.

Enkele weken geleden schreven drie toezichthouders, Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en de Pensioen en Verzekeringskamer een brandbrief naar de informateurs over het gebrek aan capaciteit en kwaliteit bij het Openbaar Ministerie om financiële delicten te onderzoeken. Mede met het oog op dit gebrek heeft het AFM het aantal te onderzoeken voorkenniszaken drastisch beperkt; de toezichthouder kan er niet op vertrouwen dat de aangiften tot een snelle rechtsgang leiden.

Het is geen vertrouwenwekkend beeld. Lichtpuntje voor het OM in de zaak-Boonstra is dat de rechter de denkrichting van het OM wel heeft gevolgd. Alleen is de rechtbank tot een andere weging van de feiten gekomen. Maar de vrijspraak betekent ondertussen wel het Openbaar Ministerie zich nauwelijks nog een nieuwe nederlaag kan veroorloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden