Verder strijden was niet verantwoord

 Na het bombardement van 14 mei op Rotterdam is de capitulatie onvermijdelijk.

Dordrecht, 15 mei 1940

Tot enige schieterij van betekenis is het verder niet gekomen. Om zeven uur heeft de Opperbevelhebber bevolen in Holland het verzet te staken. Zoals hij zei waren er duizenden gesneuveld, maar tegen de mechanische hulpmiddelen der Duitsers hielp geen menselijke moed. Wij lagen volkomen bloot voor iedere aanval uit de lucht en van ons luchtwapen was vrijwel niets over.

Aldus op eigen kracht aangewezen zonder mogelijkheid van bescherming van de burgerbevolking, was verder strijden niet verantwoord. Rotterdam had de gevolgen van de totale oorlog reeds ondervonden, Utrecht en andere steden dreigden te volgen.

Desniettemin schijnt later Den Helder nog gebombardeerd te zijn en werden dringende radiouitzendingen vanuit de Nederlandse omroep naar Berlijn gezonden om te stoppen. Men zegt dat de eis gesteld was dat ook Zeeland het verzet moest staken (Zeeland capituleerde op 17 mei, Zeeuws-Vlaanderen eind mei red.). Over de vloot weet ik niets.

De stad is kennelijk opgelucht - wellicht bij wijze van reactie - bijna op het vrolijke af. Men valt van lachen in tranen en omgekeerd. Het materiaal dat de Duitsers af- en aanvoeren is fantastisch, kilometers lange pantsertreinen trekken af en aan, zeer indrukwekkend.

Jaap Burger (1904-1986), advocaat en later vooraanstaand PvdA-politicus. Ingekort fragment uit Oorlogsdagboek. Bezorgd door Chris van Esterik. Uitgeverij Bert Bakker, 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden