Verder geen nieuws: een week nederland in 672 woorden

JEAN-PIERRE GEELEN

We zijn weer thuis. Nou ja: 'Wij gaan weer naar school', juichen spandoeken in de regio Midden-Nederland sinds deze week al weer. Nazomer in Nederland: over de stoep trekken juffen met nog wat betrokken gezichtsuitdrukking, voor en achter zich dertig uitgelaten kinderen op weg naar de gymzaal of zwemles. Elke maandagmorgen draait iemand de volumeknop van het motorverkeer verder open, om de week erna nog wat aan te zwellen tot Nederland zijn eigen klank weer heeft gevonden: eeuwige ruis.

Nog wat gebeurd? Ja, voetbaltrainer Fritz Korbach (66) overleden. Te jong, zoals de meesten. Waarmee bewezen werd dat het bekende Korbach-effect geen waterdichte garantie was, maar ook tot verlies kan leiden.

Maar verder? Ach. De hele week klonk het afgedwongen excuusje als Thema met 25 variaties, vertolkt door meesterpianist Mark Rutte. Foutje rond de miljardensteun aan Griekenland. Mark was een beetje dom geweest, en had zich maar een miljardje of 50 vergist (of 100, dat moeten we narekenen). Of bewust weggepoetst, daar willen we vanaf wezen. Het debat duurde anderhalve dag en liet zich nog het best samenvatten in de constatering van Ronald Plasterk: 'Dit wordt een beetje The Return of the Nerds, Part Four.'

Op de SP na (motie van afkeuring) vertrouwt iedereen Mark weer. Sussende woorden: 'Ik heb het gevoel dat we nu weer aan dezelfde kant van het touw trekken', aldus Rutte na afloop. En gaat over tot de orde van de dag.

Dat gold niet voor PVV'er Daniël van der Stoep. Aftreden doe je zó: de europarlementariër maakte woensdagavond, via het partijorgaan Twitter, zijn vertrek bekend nadat hij met een slok op een aanrijding had veroorzaakt. Nou ja: slok - hij ging met vijf keer het toegestane promillage volkomen toeter de snelweg op. En dat zonder persoonlijke ongelukken of drama - zijn partijgenoten als de brievenbuspisser, de kopstotenman en de liederlijke sociëteitsdrinker zijn wel voor meer blijven zitten.

Het verkeer was de hele week toch al een bron van zorg. De grootste bedreiging kwam de afgelopen periode van het relatief nieuwe fenomeen van 'de snelwegschutter'. Na het vermaarde tegelgooien en het ijsschotswerpen heeft de jeugd nu de luchtbuks ontdekt als wapen tegen de verveling. Met name rond Rotterdam, en langs de A12, A13 en A16 zijn een of meer 'snelwegschutters' actief. Kicken: schieten op de ruiten van voorbijsnellende auto's (Carglass repareert), en een paar uur later je daad op het radionieuws horen weerklinken in het sonore stemgeluid van Arend Langenberg (na ziekte weer terug in de ether). Je wordt gefilmd met echte bewakingscamera's, en met een beetje geluk nodigen de vakantiewerkers Knevel & Van den Brink dezelfde avond nog een mediamieke massapsycholoog of een bebrilde hoogleraar forensische psychologie uit om met geschokt gelaat deze daad te duiden voor de benauwde burger. Zie die verleiding maar eens te weerstaan als hangjongere zonder talent en toekomst, met de jaloerse blik gericht op de leeftijdsgenootjes in Engeland.

Natuurnieuws: Nederland heeft er in één week zomaar 24 diersoorten bij. Zo kan het dus ook. 23 insecten en één kwal zijn het afgelopen jaar als nieuwkomers ingeschreven. Welkom bronswespen; maak het u gemakkelijk, steelkwal. Niet alle nieuwkomers danken hun entree in het subtropische Nederland aan de opwarming van de aarde: ook verbeterde onderzoeksmethoden droegen eraan bij.

In de categorie 'vreemde vogels' noteerden we deze week: de ambulanceklever. De soort werd eerder waargenomen in Midden- en West-Brabant, deze week werd hij gezien in het Groningse plaatsje Leek, waar agenten hem 'van de weg plukten'. Analoog aan de veel algemener voorkomende boomklever ('De zang is een luid 'tuwiehe-tuwiehe', aldus de vakliteratuur) kondigt deze exoot zich aan met de roep van een sirene. Op openbare wegen klampt hij zich vast aan ambulances met zwaailichten, teneinde zo mee te liften op de voorrang die de ziekenwagen nog altijd krijgt in het verkeer. Waarschuwing voor de argeloze weggebruiker: wacht tot het zwaailicht gedoofd is, er kan nog een auto komen.

Nederland komt weer thuis. We gaan er weer tegenaan, een vol jaar lang. Gesterkt door de les van deze zomer: het is hier fantastisch, goed beschouwd. Je moet hooguit een beetje oppassen met oversteken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden