Verdeling vluchtelingen afhankelijk bereidheid EU-lidstaten

De EU-leiders zijn het eens geworden over de herplaatsing van 40 duizend migranten die in Italië en Griekenland zijn binnengekomen. De komende twee jaar moeten ze ook in de andere lidstaten worden opgenomen. Tot woede van vooral Italië zag de EU af van een verplichte verspreiding. De verdeling is dus afhankelijk van de bereidheid van de lidstaten.

Toeristen in Spanje kijken naar vluchtelingen die net zijn aangekomen. Beeld reuters

Het akkoord werd vrijdag in alle vroegte bereikt. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk sprak van 'solidariteit met de frontlanden'.
Maar EU-buitenlandchef Federica Mogherini reageerde bits op de afwijzing door de regeringsleiders van de verplichte verspreiding volgens een verdeelsteutel.

Dit was een voorstel van de Europese Commissie. Als we er hier al niet uitkomen, hoe kunnen we dan afspraken maken met de Afrikaanse landen die moeten zorgen voor opvang in de regio, vroeg Mogherini zich af.

Tijdens de discussie vielen harde woorden. De Italiaanse premier Renzi sprak zijn ongenoegen uit over de onwil van sommige lidstaten om zich aan een verplicht quotum te houden. 'Als dit jullie idee van Europa is, dan mogen jullie het houden', zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd. 'Dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet.'

Vooral Oost-Europese landen waren fel tegen bindende quota. Zij vonden het plan veel te ver gaan. De commissie hoopte met de verplichte opname de EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.

Hoe denken Europese regeringsleiders over verplichte verdeelsleutel?

Het leek de enige oplossing. De enorme stroom vluchtelingen zou eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Maar geen politicus wil zich vastleggen. Waarom niet? (+)

Een asielzoeker in de buurt van Calais, Frankrijk. Beeld afp

Uitzondering

Het quotum van 40 duizend asielzoekers vormde circa 40 procent van het totaal aantal migranten dat bescherming nodig heeft in Italië en Griekenland. Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland hoefden niet mee te doen met het spreidingsplan. Deze landen hebben eerder een uitzondering hierop bedongen. Als de andere landen aan de Middellandse Zee (Spanje, Malta) de komende tijd eveneens veel meer migranten binnenkrijgen, moet ook deze last eerlijker verdeeld worden.

Nederland houdt zo 'veel mogelijk' vast aan een verplichte verspreiding van vluchtelingen over de Europese Unie. Maar als dat niet haalbaar is, wacht Nederland af of andere EU-lidstaten bereid zijn vrijwillig asielzoekers op te vangen.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Brussel. Hij wil dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. 'We houden vast aan quota. Als dat niet lukt, dan zullen we moeten zien of andere landen bereid zijn vrijwillig te leveren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden