Verdekt cabaret Acda & De Munnik

Ook de zuster in het ziekenhuis waar Thomas Acda kwam om de kwaliteit van zijn zaad te laten onderzoeken, zag in de patiënt louter en alleen die populaire popzanger....

Patrick van den Hanenberg

Dat stempel is begrijpelijk, maar tot nu toe niet terecht. De eerste twee voorstellingen van Acda & De Munnik waren spannende en interessante raamvertellingen. Hun kracht is heel dicht bij huis te blijven. Vervolgens lengen ze hun nuchtere houding aan met een vleugje romantiek en maken het normale heel bijzonder. De liedjes vormden steeds een plezierige toelichting op het verhaal. Dat die liedjes een eigen hitparade-leven zijn gaan leiden was een aangenaam, maar onbedoeld gevolg. Nu lijkt het er op dat Acda & De Munnik hun doel hebben verlegd, ook al roepen ze nog steeds dat ze graag als theatermakers worden beschouwd.

Het derde programma, It's only cabaret but I like it, is namelijk grotendeels een liedjesprogramma. Het duo maakt een fijne mix van melodieuze songs die doen denken aan het repertoire van The Beatles halverwege de jaren zestig (grote liefde van Acda), en tijdloze ballades (specialiteit van De Munnik). De teksten graven zelden diep, maar zijn nooit doordeweeks. En het gaat steeds beter klinken, omdat de vocalen nog fraaier in elkaar worden gevlochten. Zeker met David Middelhoff erbij (bas, gitaar, zang) roept het geluid zoete herinneringen op aan Crosby, Stills & Nash. Het succes voor het nieuwe album Hier zijn is dus niet moeilijk te voorspellen.

Maar hoe zit het nou met het echte theaterwerk? Hoe zit het met de cabaretiers Acda & De Munnik? Die hebben zich verdekt opgesteld. De liedjes in hun nieuwe programma worden losjes bij elkaar gehouden door een in mootjes gehakte herinnering aan een reisje naar Parijs met de studenten van de Akademie voor Kleinkunst. Maar dat stuk komt nauwelijks boven de anekdote uit. En verder worden een paar onderhoudende verhaaltjes verteld, die niet al te veel om het lijf hebben.

Links en rechts in de zaal kijkend was duidelijk dat het jeugdige poppubliek zich uitstekend bediend voelde op deze avond. De liefhebber van cabaret met het hogere soortelijk gewicht krijgt dit keer te weinig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden