Verdeeldheid rond Nederlandse hulpactie Syrië: 'Je kunt niet niks doen'

Zes Nederlanders zijn afgelopen week op eigen gelegenheid naar de Syrische hoofdstad Damascus gereisd om hulpgoederen uit te delen. Hun reisdoel, het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmoek, hebben ze evenwel niet kunnen bereiken.

Syrische vluchtelingen buiten DamascusBeeld ANP

Volgens bestuurslid Mariam Alaoui van de vijf weken geleden in moslimkring begonnen hulpactie Help Syrië De Winter Door (HSDWD) werd het Palestijnse kamp voortdurend beschoten.

De hulpgoederen zijn nu uitgedeeld in kampen en schooltjes vlak buiten de Syrische hoofdstad, waar de nood ook hoog is. Over een paar weken gaat HSDWD opnieuw proberen Jarmoek te bereiken. Dat kamp ligt al een jaar onder vuur van het Syrische leger. Vorige week nog stierven er vijf mensen van de honger volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Voor donoren is het lastig dat voor hulpverlening toestemming nodig is van president Assad. Wie in Damascus aan de slag wil, moet bereid zijn vuile handen te maken. Alaoui: 'De situatie daar is echt dramatisch. Ik heb foto's gezien die aan Auschwitz doen denken. Ziek gewoon. Je kunt niet niks doen.'

 
Ik heb foto's gezien die aan Auschwitz doen denken. Ziek gewoon. Je kunt niet niks doen
Bestuurslid Mariam Alaoui

Spontaan begonnen
De actie is vijf weken geleden spontaan ontstaan. HSDWD-initiatiefnemer Mohammed Cheppih was net met een ander konvooi in Syrië geweest en had daar gruwelverhalen gehoord over het Palestijnse kamp. Hij heeft toen besloten met een nieuwe actie 'alle energie te steken in Jarmoek, hoe moeilijk dat ook is'. Hij richtte een stichting op. Alaoui: 'Onze campagne is snel heel groot geworden. We krijgen goederen uit Zwitserland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen. In Australië en de Maldiven wordt geld ingezameld.'

Op 20 december vertrok een vliegtuig met 20 duizend kilo aan hulpgoederen (kachels, babymelk, pampers, olie, rijst). Een paar dagen eerder was de zeskoppige hulpdelegatie (vier vrouwen en twee mannen) via Beiroet naar Damascus gereden. Zij hebben de goederen zelf uitgedeeld.

Hoogverraad
Intussen hielpen in Nederland tussen de twee- en driehonderd vrijwilligers de goederen te verpakken. Alaoui: 'Een vliegtuig sturen is hartstikke duur, maar dat was nodig om de hulp snel ter plekke te krijgen.' De rest van wat voorlopig is opgehaald - 11 containers - is maandag per schip vertrokken.

Toestemming vragen aan Assad is volgens Alaoui 'een noodzakelijke concessie'. Radicale moslims, vooral sympathisanten van de Syriëgangers, spreken echter van hoogverraad. 'HSDWD ondermijnt de Syrische revolutie en daar walg ik van', schrijft Abu Suhayb op site De Ware Religie, spreekbuis van de jihadstrijders.

De critici zijn een 'bewustwordingcampagne' begonnen - een hetze, zeggen medestanders van HSDWD - om 'naïeve moslims' duidelijk te maken dat Cheppih 'samenwerkt met oorlogsmisdadigers'. Ter illustratie verspreiden zij een foto van Cheppih in Syrië met achter zich de beeltenis van Assad.

Een andere radicale site, Shaam al-Ghareeba, meldt dat een aantal 'broeders en zusters' dat al begonnen was geld in te zamelen voor HSDWD hun geld - 15 duizend euro - inmiddels hebben geschonken aan een betrouwbaarder actie. In hun ogen is slechts de hulp die wordt verspreid door de mujahi­deen (jihadstrijders) legitiem.

 
Een vliegtuig sturen is hartstikke duur, maar dat was nodig om de hulp snel ter plekke te krijgen
Bestuurslid Mariam Alaoui
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden