Verdeeldheid dreigt in Utrechtse coalitie

De bewoners van Kanaleneiland-Noord druipen verslagen af aan het eind van de raadsvergadering. ‘GroenLinks heeft ons laten vallen’, zegt een vrouw....

Charlotte Huisman

Daarmee voorkwam de fractie vermoedelijk de val van het college. Volgens oppositiepartij SP heeft ‘GroenLinks voor het pluche de bewoners laten vallen’. Raadslid Schipper: ‘GroenLinks had te slappe knieën voor het powerplay van de PvdA.’

Duidelijk werd dat het niet soepel loopt in de coalitie van PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. De GroenLinks-wethouders zouden te veel steken laten vallen. En als de GroenLinks-fractie (acht zetels) dan het lef heeft zich te keren tegen het Kanaleneiland-plan van PvdA-wethouder Harrie Bosch (PvdA-fractie: veertien zetels), pikt de PvdA dat niet. Ook al heeft ze de stemmen van GroenLinks niet nodig voor een meerderheid.

De burgemeester moest eraan te pas komen. ’s Nachts en tot net voor de vergadering is koortsachtig gewerkt aan een amendement om GroenLinks binnenboord te houden. Maar GroenLinks en wethouder Bosch lezen het amendement heel anders, valt VVD-raadslid De Bondt op. Volgens GroenLinks staat er dat na een ‘woonwensenonderzoek’ onder de bewoners het plan substantieel zal worden aangepast. Volgens Bosch gaat het slechts om een mogelijke nuancering van het plan.

De oppositie denkt niet dat deze Utrechtse coalitie de eindstreep haalt. De tijdelijke zaal van muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn moet nog worden gered, dat is al problematisch. En komende maand moet nóg een heikel besluit worden genomen: over de aanleg van een mogelijke nieuwe invalsweg aan de westkant van de stad. Daar is GroenLinks fel tegen.

Het zou de oppositie verbazen als de discussie over die weg niet is meegenomen in het nachtelijke overleg deze week. Want anders is het zo weer crisis, zeggen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden