Verdeelde reacties op besluit Brussel

Minister Hoogervorst van Financiën is 'diep ongelukkig' met het voornemen van de Europese Commissie om de lidstaten meer tijd te geven hun begroting op orde te brengen....

Van onze redactie economie

De Europese Commissie wil de datum waarop lidstaten hun begrotingstekort hebben weggewerkt verschuiven van 2004 naar 2006. Ze doet dit omdat Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal er door de slechte economische situatie niet in slagen hun tekort op tijd terug te dringen.

Volgens Hoogervorst moeten die landen beter hun best doen. 'Als het niet om grote landen als Duitsland, Frankrijk en Italië was gegaan, dan weet ik nog niet of de commissie ook deze opstelling had gekozen.'

Hoogervorst wees erop dat de meeste lidstaten, waaronder Nederland, wel voldoen aan de afspraken.

In een debat over de komende vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zei minister De Hoop Scheffer dat het laatste woord nog niet gezegd is over de plannen van de commissie. Hij was het eens met Kamerleden die stelden dat er sprake is van het oprekken van afspraken en dat dat slecht is voor het draagvlak voor de Europese Unie bij de burgers.

Het besluit van de Commissie leidde woensdag tot verdeelde reacties. Duitsland rekent voor dit jaar op een begrotingstekort van 2,9 procent. Aanvankelijk was dat 2,5 procent. Het ministerie van Financiën in Berlijn verklaarde dat in Duitsland nog steeds de wil bestaat het tekort over twee jaar weg te werken. Voorwaarde is dat de economische groei volgend jaar uitkomt op 2,5 procent.

Frankrijk heeft besloten nog even te wachten met het wegwerken van het financieringtekort. Het land wil het tekort niet verder laten oplopen en volgend jaar op 2,6 procent van het bruto nationaal product uitkomen. Frankrijk hoopt met lastenverlichting de bestedingen te stimuleren en zo de groei een impuls te geven. Voor dit jaar verwacht Parijs een groei van 1,2 procent. Aanvankelijk was dat iets hoger.

De Italiaanse minister van Sociale Zaken Maroni verklaarde dat het Europese besluit niets verandert aan de begroting voor volgend jaar. Spanje heeft het besluit veroordeeld en spreekt van een foute strategie.

Het Europese besluit betekent voor de eurolanden geen vrijbrief om de teugels te laten vieren. 'Het is in niemands belang de tekorten te laten stijgen', aldus de woordvoerder van Europees commissaris Solbes (Monetaire zaken).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden