Nieuwsimpuls voor zuid

Verdeelde gemeenteraad Rotterdam tóch akkoord met bestemmingsplan Feyenoord City

Feyenoord City, een nieuwbouwwijk met 3.770 woningen en een nieuw stadion, kan er wat betreft de gemeenteraad van Rotterdam komen. Dat wil zeggen: met de grootst mogelijke aarzeling en met slechts één stem verschil ging de raad donderdagavond akkoord met het bestemmingsplan.

Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City.  Beeld ANP
Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City.Beeld ANP

Of het nieuwe voetbalstadion en de wijk aan de oevers van de Maas er ook echt gaan komen, staat echter nog niet vast. Vooral de financiering van het stadion, eenderde van het totaalbedrag van 1,5 miljard euro, is onzeker. Ook is het onduidelijk of er voldoende animo is van projectontwikkelaars voor de nieuwbouwplannen.

Over Feyenoord City wordt al 3,5 jaar gesoebat. Het is bedoeld als een impuls voor Rotterdam Zuid, maar veel Feyenoord-fans willen geen afscheid nemen van de Kuip. Bovendien vrezen raadsleden dat het project kan uitlopen op een financieel debacle voor de stad en de voetbalclub.

Volgens Ellen Verkoelen (50Plus) staat het dossier bol van ‘geheime documenten, valse voorwendselen en ingeregen leugens’. De financiën voor een nieuw stadion zijn volgens Verkoelen totaal niet geregeld. ‘Erger nog: de voetbalclub Feyenoord staat op de rand van bankroet. De gronden waar het stadion moet komen zijn nog niet verworven. Er is geen enkele garantie.’

Grote risico’s

Dat stoort ook raadslid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam. ‘Eerst moest de financiering voor het stadion rond zijn, daarna zouden we stemmen over het bestemmingsplan. Door de volgorde om te draaien, loopt de gemeente grote risico’s.’

Raadslid Dennis Tak van collegepartij PvdA aarzelt. ‘Wij willen werk maken van Zuid. Rotterdam een stukje mooier maken. Maar de grote financiële risico’s kunnen we niet naast ons neerleggen.’

Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is het belangrijk dat het bestemmingsplan nu toch door de raad is aangenomen. Dat biedt volgens hem ook zekerheden voor de gemeente. Hij denkt en hoopt dat het Feyenoord gaat helpen om andere financiers over de streep te trekken.

Meer over bouwplannen in Rotterdam

En wéér krijgt Rotterdam, ‘de stad zonder hoogtevrees’, er een wolkenkrabber bij. Opvallend is dat deze toren niet aan de oevers van de Maas komt, maar in het centrum.

Rotterdam blokkeert voor het eerst sloop van huizen. De omstreden sloop van de Fazantstraat in Rotterdam is van de baan. Het is de eerste keer dat de gemeenteraad sloopplannen van een straat of wijk blokkeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden