Verdeelde G8 moet honger voorkomen

President Wereldbank wil onbeperkte voedselexporten...

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Tokio Heel Tokio ziet blauw van de politie en zonder identiteitsbewijs over straat gaan is niet raadzaam. De Japanners nemen geen enkel risico aan de vooravond van de jaarlijkse G8-top die volgende week wordt gehouden op het eiland Hokkaido. Er worden 30 duizend extra agenten ingezet en speciale anti-terroristeneenheden trainen al weken om en nabij het Toya-meer, waar de regeringsleiders van de grootste industrielanden zullen samenkomen.

Premier Fukuda, die de top voorzit, is er alles aan gelegen om het driedaagse overleg te laten slagen. Vooral in eigen land, waar zijn politieke toekomst allerminst zeker is, kan hij een succesje gebruiken. Hij staat voor een moeilijke opgave, want de agenda is overvol en de verdeeldheid onder de landen, over cruciale onderwerpen zoals vermindering van de CO2-uitstoot, is groot.

Het lijkt een onmogelijke opgave nieuwe doelen te stellen voor 2020 en 2050, zolang Amerika niet meedoet. Het wachten is op de nieuwe Amerikaanse president voordat er nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt.

Wél kan Fukuda zich hard maken voor de oprichting van een klimaatfonds, dat zal vallen onder de supervisie van de Wereldbank. Het moet ontwikkelingslanden stimuleren minder CO2 uit te stoten door te investeren in schone technologie, en ontbossing te bestrijden.

De Verenigde Staten, Engeland en Japan hebben samen al meer dan 4 miljard dollar toegezegd. Het is aan de Japanse premier om ook andere landen over de streep te trekken.

Omdat de olie- en voedselprijzen blijven stijgen, zullen ook de thema’s energie- en voedselcrisis veel aandacht krijgen. Robert Zoellick, de president van de Wereldbank, deed afgelopen week een bijna wanhopige oproep aan de regeringsleiders om extra hulp toe te zeggen aan landen die nu al in de gevarenzone verkeren en worden bedreigd door hongersnood en instabiliteit.

De Wereldbank, het Internationale Monetaire Fonds en het Wereldvoedselprogramma komen volgens Zoellick op korte termijn al 10 miljard dollar tekort om de allerarmsten te helpen.

De financieringsmogelijkheden voor landen in nood moeten worden verruimd. Arme boeren, vooral in Afrika, dienen zaden en kunstmest te krijgen om hun productie te verhogen, aldus Zoellick. En er moet een einde komen aan de restricties op voedselexporten, die inmiddels zijn afgekondigd in zo’n 25 landen.

Het zal ook nog de nodige stuurmanskunst van Fukuda vergen om de Franse president Nicolas Sarkozy in te tomen, die tot groot verdriet van de buitenlandse pers zonder zijn geliefde Carla Bruni afreist naar Japan. Volgens Sarkozy, die zich ook als nieuwe voorzitter van de Europese Unie op de top zal willen profileren, kunnen regeringsleiders in de toekomst alleen goed inspelen op de mondiale veranderingen en problemen, als de G8 wordt uitgebreid tot de ‘G13’.

De opkomende landen China, India, Brazilië, Mexico en Zuid Afrika, dienen zich te aan te sluiten bij de oorspronkelijke G8, die bestaat uit Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Japan. De Franse president verkiest ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ boven de vrijblijvende dialoog die nu met de opkomende landen wordt gevoerd. Hij wordt daarin gestuurd door zijn Britse collega Gordon Brown.

Voor Fukuda is dit echter geen optie. Nu is Japan het enige Aziatische land binnen de G8 en kan het zijn stem duidelijk laten horen. Een G13 zou betekenen dat het land zwaar aan invloed inboet. En dat ligt heel gevoelig. Immers, om een grotere rol op het wereldtoneel te kunnen spelen ijvert Japan al jaren voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Maar die weg wordt vooral door China geblokkeerd. Fukuda zit er niet op te wachten om straks ook nog de G8-troefkaart uit handen te moeten geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden