Verdeelde EU weet zich geen raad met het nemen van sancties tegen Poetin

De EU veroordeelt de Russische invasie op het Oekraïense Krim-schiereiland maar had zondagavond nog geen antwoord op de Russische agressie. Vanmiddag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in spoed bijeen om zich te beraden op mogelijke sancties tegen Moskou.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton op bezoek in Oekraïne. Beeld epa

Zondag overlegde EU-buitenlandchef Ashton met verschillende lidstaten en de VS over mogelijke vergeldingsmaatregelen. De EU is verdeeld over de kwestie. De landen die grenzen aan Oekraïne en vroeger onderdeel waren van de Sovjet-Unie, pleiten voor sancties. De Poolse premier Tusk waarschuwde dat de geschiedenis leert dat met verzoeningspogingen tijd wordt gekocht.

Andere EU-landen, zoals Nederland, vrezen juist dat vergelding leidt tot escalatie waar Oekraïne niet mee is geholpen. Ook Europees Commissaris De Gucht (Handel) riep dit weekeinde op het hoofd koel te houden.

Diplomatieke druk
Volgens betrokken EU-ambtenaren zullen de lidstaten diplomatiek de druk op Rusland opvoeren door de voorbereiding op te schorten van de vergadering van de G8 (meest geïndustrialiseerde landen) deze zomer in Sotsji. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben dat al aangekondigd.

Mogelijk wordt ook de opdracht gegeven reisbeperkingen voor Russische politici voor te bereiden alsook Russische tegoeden te bevriezen. Tevens kunnen potentiële handelsboycotten in kaart worden gebracht. De EU is huiverig om hiertoe over te gaan omdat ze Moskou aan tafel wil houden om via overleg (en zonder gezichtsverlies) de Russische troepen uit de Krim weg te krijgen.

Nauwelijks raken
De EU-ambtenaren zeggen dat de meeste sancties Poetin nauwelijks zullen raken. Anders komen nogal wat EU-landen direct in problemen als Rusland de gasexport zou verminderen. 'De echte vraag waarvoor de EU-ministers vandaag staan is of ze de geopolitieke kaart op het Europese continent serieus willen hertekenen voor de komende decennia. Want dat gebeurt als de EU haar relatie met Rusland zou verbreken', stellen de ambtenaren. Begin dit jaar onderstreepten Poetin, EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie nog het belang van de EU-Russische relaties tijdens hun reguliere topontmoeting.

 
De echte vraag waarvoor de EU-ministers vandaag staan is of ze de geopolitieke kaart op het Europese continent serieus willen hertekenen voor de komende decennia. Want dat gebeurt als de EU haar relatie met Rusland zou verbreken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden