Verdeelde coalitie op naar Catshuis

Onder grote druk om snel 16 miljard euro te bezuinigen beginnen VVD, CDA en PVV vandaag in het Haagse Catshuis aan hun tussenformatie. Onderling zijn ze het nog niet eens over het einddoel en het zelfs volstrekt oneens over de manier waarop kan worden bezuinigd.

Het Catshuis, komende weken het decor van de tussenformatie, Beeld anp

PVV-leider Wilders speelt al op de eerste dag zijn troefkaart uit: hij wil niet bezuinigen om de euro te redden, maar terug naar de gulden.

De drie partijen moeten proberen het begrotingstekort voor 2013 terug te dringen tot 3 procent. Dat dreigt nu uit te komen op 4,5 procent. Suggesties, vooral vanuit PVV en CDA, dat de 3-procentsnorm niet heilig is, ontmoeten grote weerstand bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Unie.

Desastreus uitpakken
DNB stelt in een verklaring dat uitstel van bezuinigingen desastreus kan uitpakken voor de economie. 'De verleiding om niet in te grijpen moet worden weerstaan.' Als Nederland niet ingrijpt, zullen de financiële markten maatregelen afdwingen door hogere rentes te vragen op Nederlandse staatsleningen, denkt de bank. Dat zorgt voor nog verder oplopende tekorten.

De VVD van premier Mark Rutte kiest voor de strakke hand. Over het tempo van de bezuinigingen valt met de liberalen wellicht te praten, maar het einddoel is hoe dan ook een maximaal tekort van 3 procent.

Niet marchanderen
Europees president Herman van Rompuy vindt ook dat Nederland niet kan marchanderen. 'Iedereen weet dat het moet', aldus Van Rompuy zondag in het tv-programma Buitenhof over de Europese begrotingsdiscipline. 'Andere landen doen het ook.' Nederland moet de situatie dan ook niet 'overdramatiseren', vindt hij. België bijvoorbeeld bezuinigt immers nog veel meer. 'Ik weet dat het moeilijk is, maar als we er doorheen zijn, is de pijn zo vergeten.'

De PVV, die niets van druk uit Europa moet hebben, gooit het intussen over een heel andere boeg. Vandaag presenteert de partij het onderzoek naar de terugkeer van de gulden, uitgevoerd door het Britse eurosceptische onderzoeksbureau Lombard Street Research.

Wilders liet zaterdag al weten dat het volgens de onderzoekers voor Nederland beter is terug te keren naar de gulden. De invoering van de Europese munt zou volgens het onderzoek de Nederlander 800 euro voordeel per jaar hebben opgeleverd. Maar door minder economische groei en de eurocrisis zou de euro jaarlijks 2.700 euro per persoon kosten. Wilders wil nu een referendum, zodat de bevolking kan stemmen over een terugkeer naar de gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden