Verdeel Spelen over continenten

De ingezonden brieven van dinsdag 23 augustus.

Redactie
Overdracht van de olympische vlam in Athene. Beeld epa
Overdracht van de olympische vlam in Athene.Beeld epa

Brief van de dag: Verdeel Spelen over continenten

In plaats van elke vier jaar één plek aan te wijzen zouden de Olympische Spelen op meerdere locaties verspreid over de vijf continenten (ringen!) moeten worden gehouden. Op de wereld zijn al meer dan genoeg sportaccommodaties beschikbaar om de verschillende sporten te beoefenen en de atleten te huisvesten. Wereldwijde uitvoering van de Spelen ondersteunt zo de olympische gedachte van samenwerking van en sportieve strijd tussen de landen. Het levert tevens een enorme besparing op omdat nieuwe faciliteiten en infrastructuur, die na de spelen vaak niet of slecht worden gebruikt, niet hoeven te worden gebouwd. Groot voordeel is verder het tijdsverschil tussen de verschillende locaties: verspreid over 24 uur kunnen de diverse sporten dagelijks op tv worden bekeken en ten tweede is er de mogelijkheid voor supporters van verschillende landen live een olympische sport te kunnen bekijken. Hou tenslotte zowel de openings- als de slotceremonie, inclusief het ontsteken en doven van de olympische vlam, op bescheiden wijze steeds standaard in Athene.

Tom Kieboom, Barendrecht

Bekijk het eens zo

Je kunt ook anders kijken naar de olympische prestaties van onze sporters. Als je het aantal gewonnen medailles deelt door het aantal inwoners van een land (in miljoen) kom je tot een heel andere rangorde dan simpelweg maar het aantal medailles in een lijstje te zetten.

Ik heb eens een klein lijstje gemaakt door het totaal aantal medailles te delen door het aantal inwoners in miljoenen.

1. Australië: 1,26 medaille per miljoen inwoners.

2. Nederland: 1,1 per miljoen.

3. Groot-Brittannië: 1,05 per miljoen.

Rusland: 0,39 per miljoen.

USA: 0,31 per miljoen.

China: 0,05 per miljoen.

Nederland staat dan op de tweede plaats. Je mag gerust zeggen dat we tot de meest sportieve en succesvolste landen op sportief gebied ter wereld horen. Ik vind de berichtgeving over de resultaten van onze sporters in de media dan ook veel te negatief. Bekijk het eens op een andere manier zou ik willen zeggen.

Gerard Blok, Groenlo

Alternatieve medaillespiegel

De Verenigde Staten zijn het succesvolst op de Olympische Spelen. Maar als de medailleoogst wordt berekend naar het aantal inwoners of de welvaart, is het beeld heel anders.

Oprukkende vrouwen

'De vrouw rukt op!', juicht Willem Vissers in de zaterdagkrant. Ik werk in de reclame en daar woedt momenteel een gesprek over de duidelijke ondervertegenwoordiging van de vrouw in dit vak. Natuurlijk werken er vrouwen, maar hoogst zelden in leidinggevende functies.

Reclame is het terrein van blanke mannen. (Want niet alleen vrouwen zijn ondervertegenwoordigd, je zult ook geen Marokkanen, Turken en Surinamers vinden bij de Mad Men van de Lage Landen...)

Een hoge reclamebaas uit Engeland suggereerde dat vrouwen helemaal geen zin hebben om te werken in de ouderwetse machocultuur van de reclame, en kon politiek correct gelijk zijn biezen pakken. Nee, dan Nederland.

Na een hoop gekrakeel gaat er nu een werkgroep aan de slag om de reclame diverser te maken. Een werkgroep die bestaat uit... u raadt het al: blanke mannen.

Vincent Mispelblom Beyer, Hilversum, headhunter

Minder Tourkijkers

31 procent minder Tourkijkers bij de NOS dit jaar (Ten eerste, 22 augustus). Vermoedelijk is de Tourkijker moe van het geneuzel van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra .

Die 31 procent is zeker en vast naar de VRT gegaan vanwege het deskundige en luchtige commentaar van Michel Wuyts en José de Cauwer.

Ton Willemstein, Deventer

Tegengestelde doelen

Ik kan mij goed vinden in de argumentatie van Cobie Groenendijk tegen (verdere) privatisering in de zorg (O&D, 22 augustus). De mens en menselijkheid kunnen niet anders dan daarvan de dupe zijn. Of we hebben een stelsel waarin marktpartijen de winst opstrijken, ofwel we hebben een stelsel dat de gezondheid en het welzijn van burgers bevordert.

Meer smaken zijn er niet. Of het ene is de corebusiness, of het andere. Het is namelijk onmogelijk twee tegengestelde doelen - en dat zijn het - te dienen.

F.M. Boon, Delft

Weg met die marketing

Het artikel in O&D van 22 augustus van Cobie Groenendijk over de negatieve effecten van het geprivatiseerde zorgstelsel was mij uit het hart gegrepen. Het geld van onze ziektekostenpremie hoort te gaan naar de zorg, en niet naar marketing, steeds meer bureaucratie en eventuele winstuitkeringen.

Verzekeraars besteden jaarlijks meer dan een half miljard zorggeld aan reclame en marketing. In mijn laatste werkzame jaren als A-verpleegkundige heb ik de kwaliteit van de zorg, door gebrek aan tijd en geld, zien achteruitgaan. En sommige zorgverleners uitgeblust zien raken. Ik ben ervan overtuigd dat met een omslag van private naar publieke zorg dit negatieve proces zou kunnen worden gekeerd. Met een Nationaal Zorgfonds zullen we met de zorg weer de goede kant uit gaan.

Coby Koning, Amsterdam

Epkes val

Leuk dat Theo de Klerk ('Epkes val', U, 20 augustus) een paar correcties maakt over natuurkundige onvolkomenheden. Jammer echter, dat hij op de middelbare school bij natuurkunde zelf ook een keer niet heeft opgelet. Een centrifugale kracht bestaat niet, wel het ontbreken van een centripetale kracht.

Marcel Welten, Woerden

Knap

Wat een knap, helaas verdrietig, portret van Hans Kraay jr. door Steffie Kouters (V Zomer, 20 augustus).

J. Poelmans, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden