Verdediging 'schoppers' wekt woede

De rechter zal het niet goed kunnen doen in de zaak van de grensrechter. Een deel van de bevolking zal hoe dan ook vinden dat dit 'Marokkaanse tuig' wegkomt met een veel te lage straf, zegt advocaat Sander Janssen.

LELYSTAD - Zaterdag, voor de rechtbank van Lelystad, uit de strafpleiter zijn verbazing over de 'wraakzuchtige berichtgeving' en de 'ongekend heftige dynamiek' in de zaak. Die is, zegt hij, symbool geworden voor alles wat er mis is op de voetbalvelden en in de maatschappij.


Tijdens de rechtszaak lopen de emoties over de dood van de Almeerse grensrechter hoog op. Die overleed op 3 december, nadat hij de dag ervoor op zijn hoofd en in zijn nek was geschopt door leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten. Tegen de enige volwassen verdachte, de 51-jarige vader van verdachte Yassin D., is vrijdag zes jaar cel geëist, wegens doodslag. Vijf minderjarige verdachten verdienen, volgens de officier van justitie, anderhalf jaar celstraf, en de jongste, die toen 15 jaar was, tien maanden cel.


Deze eisen komen in de buurt van de maximale straffen in het jeugdstrafrecht. Uit de reacties op internet blijkt dat veel mensen levenslange opsluiting passender zouden vinden. Het leidt dan ook tot veel woedende reacties dat Janssen en de andere advocaten betogen dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen niet opzettelijk is dood geschopt. De verdachten hadden, zoals Janssens kantoorgenoot Noor Luns het voor de rechter omschrijft, niet kunnen voorzien dat de grensrechter zou overlijden na 'dit relatief lichte geweld' op het voetbalveld.


Janssen toont tijdens de schorsing een mail die hij net heeft ontvangen: 'Ik hoop dat uw hele familie en vriendenkring door een stel Marokkanen wordt doodgeschopt. Maar dan hoop ik wel dat u de tijd kunt vinden om de verdediging te voeren, voor de Marokkanen dan wel.' Op de een na laatste zittingsdag zijn zaterdag de raadslieden van vijf van de acht verdachten tot half 8 's avonds aan het woord. Zij betwisten de betrouwbaarheid van de tientallen getuigen van de vechtpartij die elkaar tegenspreken. Die zouden elkaar hebben beïnvloed en rugnummers door elkaar halen. Ook zou de foto van de vechtpartij die was uitgelekt in de media de herinnering hebben getroebleerd.


Sokken

De advocaten denken dat het, ondanks de tientallen getuigen en de reeks foto's van beide kanten van het incident, niet met zekerheid is te zeggen wie van de jongens de grensrechter heeft geschopt. Urenlang is er in deze rechtszaak gesproken over blauwe, gele en rode schoenen en witte en rode sokken.


Het is de strafpleiters te kort door de bocht dat degenen die erbij stonden en wellicht niet hebben geschopt volgens de officier van justitie ook schuldig zijn. 'Je bent alleen medepleger als je echt iets doet. Enkel aanwezig zijn in een groep is niet genoeg voor een veroordeling', zegt advocaat Hilje Plantenga.


Wat niet meehelpt in de waarheidsvinding, is dat een paar verdachten hun mond dichthouden. 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht', zeiden ze de afgelopen dagen keer op keer op vragen van de rechter.


Dit deed ook verdachte Ibrahim C. (17). Tijdens de zitting blijkt dat hij als eerste tegen de politie een verklaring heeft afgelegd waarin hij zowat al zijn teamgenoten van schoppen beschuldigt. Zaterdag komt naar buiten dat verdachte Yassin D. (16), de enige die heeft bekend een schop te hebben gegeven, voor de rechter-commissaris heeft voorgedaan hoe Ibrahim volgens hem heeft geschopt. Ook Soufian D. heeft anderen beschuldigd.


Deze verklaringen zijn twitterende Marokkaanse leeftijdsgenoten niet ontgaan. Verontwaardigd bediscussiëren die wie van deze jongens de grootste snitch (verrader) is.' Het is, volgens de mores van de straat, niet de bedoeling 'dat je een soldier in de buurt bent, maar een snitch in de jail', zoals een van hen het omschrijft.


De verdachten, wier namen op internet zijn bekendgemaakt, liggen dus ook in die hoek onder vuur. De jeugdreclassering maakt zich grote zorgen over de impact van deze media-aandacht op de verdachten als zij weer vrijkomen.


Tijdens de zitting van zaterdag komt de vraag ter sprake of verdachte Fady F. (16) onder deze omstandigheden nog wel zijn havo-diploma zal halen. Ook deze kleine positieve noot, dat een van de verdachten het blijkbaar goed doet op school, wordt flink geretweet, vooral in de Marokkaanse hoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden