Column

Verdediging Badr Hari geen komedie maar tragedie

Als de strafadvocatuur populair wil blijven, zal zij voortdurend op zoek moeten naar nieuw talent.

Benedicte Ficq, advocate van Badr Hari.Beeld ANP

Er gaat geen talkshow voorbij of er bevindt zich wel een strafadvocaat onder de gasten, die uitleg komt geven over een cliënt, het misdrijf en de rechters. Zulke advocaten zijn met succes opgepikt door de Nederlandse televisie, want zij zorgen voor goed bekeken amusement.

Waren het nog niet zo lang geleden de cabaretiers die ons kijkers een onderwerp gaven voor bij de koffieautomaat, steeds meer wordt die rol overgenomen door strafadvocaten. Je hoeft maar naar de make-up van strafadvocaat Inez Weski te kijken om te begrijpen dat zij in een vorig leven satiricus of clown is geweest. De taak van de moderne strafadvocaat ligt erin ons aan het lachen te brengen en dankzij de Nederlandse televisie lukt dat uitstekend. In dit opzicht doen de publieke en de commerciële omroep nauwelijks voor elkaar onder.

Bram Moszkowicz, strafadvocaat in ruste, is de trendsetter. Afgelopen maandag mocht hij weer bij Jeroen Pauw verschijnen, omdat hij samen met komiek Maarten Spanjer een toer gaat maken langs de Nederlandse theaters. Geinig. Bij Pauw zagen wij ook een fragmentje met Volkert van der G., die voor de verborgen camera vertelde dat hij samen met zijn advocaat Stijn Franken een opzetje had gemaakt om het hem opgelegde mediaverbod te omzeilen. Met een vies gezicht gaf Moskowicz commentaar. Over Van der G. zei hij: 'Die man heeft minachting voor iedereen, behalve voor zichzelf.' Zelfspot is altijd het mooist als de spreker het zelf niet in de gaten heeft.

Bram Moszkowicz.Beeld ANP

Een ster die met stip rijzende is, is die van de strafadvocate Bénédicte Ficq. De laatste tijd heeft zij een geweldige rol neergezet van de vrouw die door haar man steeds weer bedrogen wordt, terwijl zij de enige is die het niet ziet. Of niet wil zien. Als je tegen haar zegt 'je man gaat vreemd', wordt zij boos op jou en zal zij haar eigen man met nog meer furie verdedigen.

Haar verdediging van de kickbokser Badr Hari is bijna geen komedie meer, maar een tragedie. Jens Olde Kater, de biograaf van Badr Hari, citeert op zijn blog een uitspraak van mevrouw Ficq die je eerder aan een verliefd schoolmeisje toeschrijft: 'Zijn handen. Heb je daar wel eens naar gekeken? Hij heeft echt prachtige handen, met van die mooie, lange vingers. Dat zijn net pianovingers.'

Zelf dacht Olde Kater bij de handen van Badr-Hari aan iets heel anders: 'Ik probeerde me voor te stellen hoe het moet zijn geweest als je de deur van de skyboxplee opent en Badr daar een kop boven je uittorent, zijn pianovingers tot een vuist balt en daarmee je oogkas aan poeder slaat.'

Maar nu schijnt Badr toch eindelijk de bons te hebben gekregen. Dat hij Bénédicte ook nog eens bij de rechtbank voor gek heeft gezet, was kennelijk net een stap te ver. Het kickboksgala waarmee de vurig pleitende Ficq haar cliënt in vrijheid wist te houden, blijkt helemaal niet te bestaan. Ze geloofde Badr op zijn mooie handen en zorgde in deze soap voor een nieuwe aflevering. Suits van Netflix, maar dan op zijn Nederlands.

Als de strafadvocatuur populair wil blijven, zal zij voortdurend op zoek moeten naar nieuw talent. Mag ik daarom de talkshowredacties een Geheimtipp für Kenner geven?

Onlangs diende de zaak tegen de Loosdrechtse broers Peter, Frank en Richard T., die in het Amsterdamse milieu ook wel 'de Daltons' worden genoemd. Bij de broers werden automatische geweren, karabijnen, pistolen en 36 op scherp staande handgranaten gevonden, alsmede zes kilo cocaïne.

De advocaat van de broers, mr. Louis de Leon, bracht naar voren dat de broers niets wisten van die wapens die in hun schuurtje lagen, behalve dan dat die wapens stoffig waren en lang niet meer gebruikt. Het moest hun oude moedertje zijn geweest die de wapens daar had neergelegd. Enzovoort.

De Leon begon zijn carrière door te procederen tegen zijn eigen vader, Abraham de Leon, ook advocaat. Het ging over sleutels en een afstandsbediening. Door de rechtszaal vlogen verwensingen als 'ik snij met een mes je keel open' en 'pas wanneer hij door de bliksem getroffen wordt, stopt hij met zijn pogingen mij kapot te maken'.

Nog onlangs beijverde De Leon zich voor de teruggave van het rijbewijs aan de dronken man die na 'een dollemanstocht' een 17-jarig meisje doodreed. Ook was er nog een akkefietje met twee mannen die lang bleven rondrijden met 35 machinegeweren in de achterbak. Wisten ze volgens hun advocaat niets van. Louis de Leon, onthoud die naam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden