Verdachten van fraude NMO voor de rechter

Het Openbaar Ministerie gaat vier personen dagvaarden die verdacht worden van fraude met geld van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Hoofdverdachte is de voormalige directeur van de NMO, Frank W. Andere verdachten zijn W.'s zoon, diens vrouw en een filmproducent.

PETER GIESEN

AMSTERDAM - Dit heeft een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd. Nog dit jaar zal een regiezitting plaatsvinden bij de rechtbank in Rotterdam. Omdat er nog geen dagvaarding ligt, kan de woordvoerder niet zeggen welke feiten de vier precies ten laste zullen worden gelegd.

De kwestie rond de inmiddels opgeheven NMO speelt al jaren. Na aangifte door het Commissariaat voor de Media begon het Functioneel Parket in december 2008 met een onderzoek naar fraude bij de NMO.

Het commissariaat beschikte onder meer over een rapport van het bedrijfsrecherchebureau Hoffman. Volgens dit rapport zou W. geld hebben aangenomen van een producent en een vertaalbureau, in ruil voor opdrachten. Ook zou de zoon van W. geld hebben gekregen voor nooit verstrekte adviezen. Daarnaast zouden enkele bedrijfsauto's van de omroep zijn verduisterd. Destijds vermoedde het Functioneel Parket dat in totaal meer dan 600 duizend euro met de fraude was gemoeid. W. ontkende deze beschuldigingen.

De NMO had zwaar te lijden onder deze zaak en ging in maart 2010 failliet. Sindsdien hebben verschillende partijen vergeefs geprobeerd een nieuwe moslimomroep van de grond te krijgen.

Er waren vier gegadigden die elk een te kleine achterban hadden, volgens het Commissariaat voor de Media, maar ook niet met elkaar wilden samenwerken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden