Verdachten ramp in stadion voorgeleid onder zware bewaking

Onder zware politiebewaking is gisteren in de Corsicaanse hoofdstad Bastia het strafproces begonnen tegen de verantwoordelijken van de ramp in het voetbalstadion van Furiani op 5 mei 1992....

SJOERD VENEMA

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Enkele minuten vóór de aftrap van de bekerwedstrijd Bastia-Olympique Marseille stortte toen met een ijzingwekkend geraas de haastig geconstrueerde noodtribune in elkaar. Er vielen zeventien doden en ruim tweeduizend gewonden, van wieeen groot deel levenslang invalide raakte.

Vrijwel iedere Corsicaan telt wel een slachtoffer in zijn familie. Ondanks de speciale en vrij snelle schadevergoedingsregelingen is het trauma van de ramp nog lang niet gesleten. Naar het strafproces, dat volgens verwachting drie weken zal gaan duren, is tweeënhalf jaar uitgekeken. De aangeklaagden riskeren maximaal twee jaar gevangenisstraf.

Uit angst voor vergeldingsacties op het eiland van de vendetta is de bewaking rond de rechtbank van Bastia sterk opgevoerd. Voor de verdachten is een speciale kooi van gewapend glas gemaakt, terwijl de hoofdverdachte, de constructeur van de fatale tribune, tevens een kogelvrij vest draagt. Eén van de belangrijkste aangeklaagden, de oud-president van de voetbalclub Bastia, Jean-François Filippi, is negen dagen geleden vermoord.

In de beklaagdenbank zitten nu nog twaalf personen die bij de ramp betrokken zijn. Allereerst de bouwer van de tribune, Jean-Marie Boismond van het bedrijf Sud Tribune. Uit het onderzoek direct na de ramp is gebleken dat het als steiger gebouwde en vervolgens ingestortte deel van de noodtribune onmogelijk de last van het publiek kon dragen.

Aan de constructie - in nauwelijks zeven dagen - van de tienduizend extra zitplaatsen (er moesten zoveel mogelijk kaartjes worden verkocht), was geen enkele berekening vooraf gegaan. Een zware verantwoordelijkheid rust tevens op de schouders van de directeur van het Corsicaanse bedrijf Socotec, dat met de technische controle van de bouw was belast.

Uit de Franse voetbalwereld zijn zes personen aangeklaagd. De directeur van de Franse voetbalfederatie en de voorzitter van de bekercommissie, die zonder de organisatie te controleren vlak vóór de wedstrijd tienduizend extra kaartjes ter beschikking stelden. Maar ook vier leiders van de Corsicaanse voetballiga, die een geantedateerde veiligheidsverklaring van de departementale controlecommissie hadden verzonden voor het verkrijgen van de extra toegangsbiljetten.

Tenslotte zijn de vier verantwoordelijke ambtenaren uit de departementale veiligheidscommissie voor het gerecht gedaagd. Op verzoek van de ongeveer tweehonderd slachtoffers, die zich als civiele partij bij het proces hebben aangesloten, heeft de rechtbank tevens de ontslagen prefect onder voorbehoud als dertiende verantwoordelijke in de beklaagdenbank ontboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden