Verdachten moord op Salvadoraanse politici in cel doodgeschoten

Vier Guatemalaanse politieagenten die waren opgepakt als verdachten van de moord op drie Salvadoraanse politici, zijn zondag in hun cel doodgeschoten....

AP

Agenten bij de gevangenis van Cuilapa, 70 kilometer ten oosten van Guatemala-Stad, lieten journalisten foto's zien van de met kogels doorzeefde lijken van Luis Arturo Herrera, hoofd van de eenheid ter bestrijding van de georganiseerde misdaad van de Guatemalaanse politie, en drie van zijn medewerkers.

De politie zei dat leden van een beruchte bende in de gevangenis in opstand waren gekomen en vijf gevangenismedewerkers hadden gegijzeld. Of de opstand voor of na de moord op de vier agenten uitbrak was niet bekend. De gijzelaars werden nog vastgehouden toen zondagavond vijftig leden van de oproerpolitie de gevangenis binnengingen.

Op 19 februari werden drie Salvadoraanse politici die naar Guatemala waren gekomen voor een zitting van het Midden-Amerikaanse parlement samen met hun chauffeur vermoord gevonden op een landweg buiten Guatemala-Stad. De drie, leden van de Salvadoraanse regeringspartij ARENA, maakten deel uit van het Midden-Amerikaanse parlement, dat in 1986 werd opgericht om de politieke integratie in Midden-Amerika te bevorderen.

De Salvadoraanse politie zei dat de politieagenten hadden bekend de Salvadoranen te hebben omgebracht, maar aanklagers in Guatemala zeiden dat de vier hadden geweigerd hun mond open te doen.

Over de achtergrond van de moord circuleren verschillende scenario's, waaronder een afrekening in het drugsmilieu, een politieke wraakactie of een geval van identiteitsverwisseling. Een van de vermoorde politici was Eduardo D'Aubuisson, wiens vader Roberto volgens mensenrechtengroepen in de Salvadoraanse burgeroorlog van 1980-1992 doodseskaders leidde. De bende die in de gevangenis huishield, Mara Salvatrucha, is betrokken bij onder andere drugshandel, ontvoering en afpersing. De bende begon in de jaren '80 in Los Angeles en telt tienduizenden leden verspreid over Midden-Amerika.

slot

maw6801/iv

260835 feb 07GMT

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden