Verdachten in smokkelproces zwijgen

Voor de rechtbank in Rotterdam is vrijdag het proces tegen acht verdachten van mensensmokkel begonnen. Zeven verdachten maakten kenbaar dat zij geen verklaring willen afleggen. De houding van hoofdverdachte Sister P. is nog niet bekend. Zij wordt later verhoord...

Haar zeven medeverdachten gaven op elke vraag van de rechtbank aan dat zij zich beroepen op hun zwijgrecht. De rechtbank vroeg zich af of zij onder druk zijn gezet door andere leden van de mensensmokkelorganisatie waar zij volgens het Openbaar Ministerie deel van uitmaken.

Een enkeling die daarop antwoordde, gaf aan dat het zwijgen het gevolg was een advies van zijn advocaat. In het vooronderzoek hebben de verdachten wel verklaringen afgelegd, zowel bekennend als ontkennend.

Justitie verdenkt Sister P. (37), ofwel J.C., en de anderen ervan dat zij in georganiseerd verband jarenlang groepen illegale Chinezen naar Engeland hebben gesmokkeld dan wel de voorbereidingen daarvoor hebben getroffen. Sister P. zou aan het hoofd van de organisatie hebben gestaan.

Tot dusver heeft zij ontkend. Haar advocate, I. Weski, plaatst vraagtekens bij het onderzoek, dat de codenaam Opaal draagt. 'Mijn cliente kan niet in verband worden gebracht met ook maar een concrete, gesmokkelde Chinees', aldus Weski vrijdag. 'Dit dossier is gebaseerd op 'image building'. Mevrouw C. wordt daarin neergezet als iemand die het kwaad in zich draagt.'

De rechtbank wees vrijdag een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) af om gruwelijke beelden van 58 dode Chinezen, gestikt in een vrachtcontainer, in de rechtszaal te tonen.

Vier van de acht verdachten, onder wie Sister P., worden beschuldigd van betrokkenheid bij de beruchte Dover-zaak. In juni 2000 kwam tijdens een transport met een vrachtwagen van Zeebrugge naar Dover 58 Chinezen om het leven. Zij zijn gestikt in de laadcontainer van de vrachtauto.

Officier van justitie M. Verwiel beschikt over videobeelden die de Britse politie maakte na ontdekking van de lijken in Dover. De aanklaagster wilde deze beelden op de zitting tonen om de verdachten 'te confronteren met de gevolgen van hun handelen'.

Na protesten van de advocaten wees de rechtbank het verzoek van de officier af. De verdachten worden er niet van beschuldigd dat zij de hand hebben gehad de tragische dood van de 58 slachtoffers.

De Dover-zaak is vrijdag verder niet aan de orde geweest. Wel behandelde de rechtbank, buiten aanwezigheid van Sister P., een aantal relatief kleine 'smokkelincidenten'. Daarbij liepen groepjes illegale Chinezen, beweerdelijk geholpen door de organisatie van Sister P., onder meer op Schiphol en bij de grensovergang Venlo, tegen de lamp.

Justitie baseert veel van het bewijs op afgeluisterde telefoongesprekken. Gesmokkelde mensen worden in die gesprekken aangeduid als onder andere 'bolletjes goederen' en 'varkentjes'. Voor het proces tegen Sister P. en de haren heeft de rechtbank negen dagen uitgetrokken. Maandag wordt de zaak voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden