Verdachten beursfraude 'criminele organisatie'

Van onze verslaggever..

AMSTERDAM

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de hoofdverdachten in de beursfraudezaak vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie die belastingontduiking heeft gefaciliteerd. Dat is volgens advocaat J. Pen de strekking van het dossier dat fraude-officier H. de Graaff de afgelopen weken heeft verstuurd.

Alleen voormalig Leemhuis & Van Loon-directeur Han V. heeft volgens justitie misbruik van voorwetenschap gemaakt. Het zou gaan om een transactie in aandelen van het IT-bedrijf AND. Zijn voormalig mede-directeur Ad van der R. wordt verdacht van het meelopen met grote beursorders, een strafbaar feit dat onder de voorkenniswetgeving valt.

De Graaff heeft de beschuldiging van misbruik van voorwetenschap tegen de andere drie hoofdverdachten laten vallen. Ad S. Eddy S. en Dirk de G. wordt onder meer belastingfraude en deelneming aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Wanneer zij uiteindelijk voor de rechter moeten verschijnen, is nog altijd niet duidelijk. Volgens Pen is het onwaarschijnlijk dat alle zaken nog dit jaar voor de rechter komen.

Een van de problemen is dat de Zwitserse justitie een onderzoek is gestart naar de wijze waarop De Graaff het in Zwitserland vergaarde bewijs heeft gebruikt. Dat onderzoek kan gezien de grote nadruk op fiscale fraude grote gevolgen hebben voor de zaak, omdat Zwitsers niet meewerken aan de vervolging van belastingfraude.

Maandag brengt het OM voor het eerst in bijna twee jaar weer een zaak voor de rechter. Het gaat om een persoon die wordt verdacht valsheid in geschrifte en fiscale fraude. Zij zou gebruik hebben gemaakt van vervalste effectennota's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden