Verdachten aanslag op Memisa-medewerker Somalië gearresteerd

Zeven personen die worden verdacht van het mishandelen van de Nederlandse hulpverlener K. Wijnnobel, afgelopen zaterdag in een Memisa-vestiging in Somalië, zijn gearresteerd....

ANP

AMSTERDAM

Volgens generaal Omar Haji, de leider van het Somali National Front (SNF) dat in het zuidwesten van Somalië de macht heeft, waren er negen daders, van wie er zeven zijn gearresteerd. Zij krijgen een 'gepaste straf', aldus generaal Haji, die zijn excuses heeft aangeboden aan de Nederlandse ambassade in Kenya.

Wijnnobel en een Somalische medewerker werden zaterdag door een groep Somaliërs, die het Memisa-complex in de plaats Garbe Harre waren binnengedrongen, geschopt en geslagen. Bij de schermutseling ging er ook een pistool af. Wijnnobel en zijn collega raakten gewond.

Bij de overval werd zestienduizend dollar buitgemaakt. Dat geld was bedoeld om de salarissen van de Somalische medewerkers te betalen. Het SNF neemt die verplichting nu over.

De aanleiding voor het geweld was een besluit van Memisa, kort voor de aanslag, om onderdelen van een waterleiding uit Nairobi te laten komen. Een plaatselijke gegadigde werd gepasseerd. Memisa vermoedde dat de plaatselijke aannemer zijn leidingen elders in Somalië had ontvreemd. De oude waterleiding was door krijgsheer Aidid verwoest.

Memisa en een groot aantal andere buitenlandse hulporganisaties hebben naar aanleiding van het incident besloten alle projecten op een minimum-niveau voort te zetten. Het plaatselijk personeel zal het zeker de eerstkomende maanden zonder de gerepatrieerde buitenlandse collega's moeten doen.

Op de persconferentie waren ook de uit Somalië teruggekeerde arts R. Prij en verpleegkundige W. Gelderblom aanwezig. De gewonde Wijnnobel werd rechtstreeks vanuit het vliegtuig per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel.

Volgens Prij was er geen enkele aanleiding om een aanval te verwachten. Er was geen gespannen sfeer. Het ziekenhuis in Garbe Harre draait voorlopig gewoon door onder leiding van twee Somalische artsen, zei ze. Memisa had kort geleden een vliegtuiglading medicijnen laten overvliegen. 'Ze kunnen in ieder geval een paar weken voort', aldus Prij.

Medisch directeur T. Puls van Memisa is er teleurgesteld over dat de bescherming door de lokale bevolking, waarop Memisa zich voor een belangrijk deel verliet, onvoldoende is gebleken. De hulporganisatie stelt die steun altijd als voorwaarde voor het werken in het buitenland.

Bovendien gebruikte Memisa gewapende lijfwachten, hoewel Puls zegt daarin niet te geloven. 'Het is gebruikelijk, maar ze zijn een mixed blessing. Het komt zelfs voor dat lijfwachten zich keren tegen degenen door wie ze zijn ingehuurd. In dit geval waren ze ook te laat om de overval te voorkomen. De bevolking maakte er buiten een einde aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.