Verdachte zaak-Todd zwijgt in alle talen

De 36-jarige Aydin C., onder meer verdacht van aanranding en afpersing van tientallen jonge meisjes via de webcam, verleent geen medewerking aan het onderzoek van politie en justitie in zijn zaak. Geconfronteerd met bevindingen van rechercheurs in het omvangrijke, complexe onderzoek naar de inhoud van zijn computer, zwijgt C. in alle talen.

Amanda Todd plaatste in 2012 een filmpje op YouTube waarin ze vertelt hoe haar leven werd vergald door een man die seksbeelden van haar had gemaakt via de webcam. Beeld anp
Amanda Todd plaatste in 2012 een filmpje op YouTube waarin ze vertelt hoe haar leven werd vergald door een man die seksbeelden van haar had gemaakt via de webcam.Beeld anp

Dat bleek vandaag op een pro-formazitting in de zaak tegen C. Zonder dat zijn advocaat dat wist, verscheen C. niet in de rechtszaal, maar bleef hij in zijn cel in het huis van bewaring.

Het digitale onderzoek in de zaak is omvangrijk en tijdrovend, zei officier van justitie Annet Kramer. Aydin C. heeft een deel van de gegevens die zijn aangetroffen op zijn computer en harde schijven voorzien van encryptie. C. weigert mee te werken aan het decoderen hiervan. De politie brak op de computer van C. in om zijn gangen bloot te leggen.

Ook het identificeren van de tientallen slachtoffers is ingewikkeld en lukt niet in alle gevallen, aldus Kramer. Velen van hen gebruikten op internet niet hun eigen naam, maar een alias.

Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn. Zij pleegde in oktober 2012 zelfmoord. Todd zette een maand voor haar dood een filmpje op YouTube, waarin ze haar lotgevallen uiteenzette. Het filmpje is miljoenen keren bekeken. Officier Kramer merkte op dat ook andere slachtoffers ernstige gevolgen hebben gemeld. De slachtoffers komen behalve uit Canada en Nederland uit de Verenigde Staten en Engeland.

Diverse landen hebben zaken aan de Nederlandse justitie overgedragen. Canada bereidt in de zaak-Todd een uitleveringsverzoek voor.

C. zou het niet alleen hebben voorzien op jonge meisjes, die hij, aldus Kramer, 'via slinkse wegen en agressieve communicatie' dwong tot seks voor de webcam. Op internet deed hij zich ook voor als 13-jarige jongen, die homoseksuele mannen tot seksuele handelingen wist te verleiden. Vervolgens benaderde hij hen als de vader van die jongen. De mannen moesten forse bedragen betalen, om verspreiding van de beelden te voorkomen.

Kramer verwacht dat er komend najaar een afgerond dossier ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden