Update

Verdachte zaak Jennefer werd opgepakt na telefoontaps

De huiszoeking gisteravond in de woning van de 26-jarige verdachte in de zaak Jennefer vond plaats naar aanleiding van afgeluisterde telefoontaps. Bij het doorzoeken van de woning vond de politie het lichaam van een jong meisje. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

In de Boergoensestraat in Rotterdam is vermoedelijk het lichaam van Jennefer gevonden. Beeld anp
In de Boergoensestraat in Rotterdam is vermoedelijk het lichaam van Jennefer gevonden.Beeld anp

De politie bracht eerder die dag een bezoek aan de 26-jarige man, omdat Jennefer daar het laatst zou zijn gezien. Toen vond de politie geen aanknopingen om de man aan te houden. Telefoongesprekken die de man na het bezoek voerde en die zijn afgeluisterd door de politie, leidden alsnog tot zijn arrestatie.

Nader onderzoek moet uitwijzen of het om het lichaam van het vermiste meisje gaat.

Jennefer werd zaterdagavond voor het laatst gezien in de woning van de man, waar zaterdagavond meerdere kinderen zijn geweest. Wie ze waren en wat ze daar deden wordt nog uitgezocht, meldt een woordvoerster van de politie. Ook is niet bekend om hoeveel kinderen het gaat.

Sporenonderzoek
Het sporenonderzoek in en rond de woning gaat nog zeker tot vanmiddag en misschien wel tot vanavond duren. Totdat dit onderzoek is afgerond, blijft het lichaam van het gevonden meisje in de woning.

Het gebied rond de woning is afgezet met linten. Binnen deze afzetting lopen technisch rechercheurs in witte pakken. Er staat een witte tent voor de voordeur om de ingang af te schermen.

Verdrietig en bang
Directeur Hans van Wenum van de school voor christelijk speciaal basisonderwijs De Koppeling reageert geschokt op de waarschijnlijke dood van zijn 10-jarige leerlinge Jennefer van Oostende. Hij zei dat vanochtend in een eerste reactie tegen het ANP.

De leerlingen zijn vanochtend uitgebreid over de vermissing en waarschijnlijke dood van Jennefer ingelicht, laat hij weten. 'De kinderen reageerden geschokt, verdrietig en bang', aldus Van Wenum. Ook de ouders zijn ingelicht, laat de directeur weten.

Er wordt volgens Van Wenum nu overlegd met de GGD, het bestuur van de school en de politie, om te besluiten hoe verder met de situatie moet worden omgegaan.

Buurtbijeenkomst
Buurtbewoners van Jennefer, alsmede bewoners uit de wijk waar mogelijk haar lichaam is gevonden, kunnen vananvond om half 7 terecht op een besloten bewonersbijeenkomst in de Filadelfiakerk in Rotterdam-Zuid. Na de bijeenkomst worden de media geïnformeerd over het verloop van de bijeenkomst.

Posters
In de buurt hangen nog posters van de vermissing met foto's van Jennefer. Zelfs op het raam bij de voordeur van woning van de verdachte is aan de binnenkant zo'n poster geplakt.

Buurtbewoners staan van een afstandje te kijken. Er wordt gespeculeerd over het voorval. 'Iemand heeft het meisje zaterdagavond voor de deur zien staan, ze huilde', zegt een buurtbewoonster.

Onenigheid

Tegen de politie verklaarde de man dat het meisje zaterdagavond rond half 7 de woning verliet na onenigheid over een bioscoopbezoek om naar haar vader te gaan. Het meisje zou daar logeren, maar kwam daar nooit aan.

Gisteravond stuurde de politie een Amber Alert uit voor de 10-jarige Jennefer uit Rotterdam. Het Amber Alert is inmiddels ingetrokken. De ouders van de vermiste Jennefer zijn geïnformeerd over het aantreffen van het lichaam en krijgen professionele hulp.

Burgernet
De politie heeft de melding van de vermissing van de Jennefer zaterdagavond direct grootschalig opgepakt. 'We hebben via burgernet direct een sms naar mensen in de buurt gestuurd, met de melding van de vermissing', licht de zegsvrouw van de politie toe.

'Ook hebben we de taxichauffeurs en medewerkers van het openbaar vervoer gevraagd om naar haar uit te kijken.' Dat is uiteraard ook bij alle politie-eenheden gebeurd, zegt de woordvoerster. Daarnaast werden direct tien rechercheurs ingezet om de vermissing te onderzoeken.

Zoekacties
Verder zijn er direct zoekacties met buurtbewoners gestart en zijn er flyers met informatie over het meisje verspreid. Ook werden speurhonden van de politie ingezet om het meisje op te sporen.

De politie sprak al eerder met de verdachte, omdat deze man de laatste was die Jennefer had gezien. Op dat moment had de politie echter nog onvoldoende aanwijzingen en aanknopingspunten om hem te kunnen aanhouden of huiszoeking bij hem te doen. De zegsvrouw: 'Er stonden nog allerlei scenario's open. Je kunt dan niet zomaar iemands huis doorzoeken. Zodra er wel aanknopingspunten waren, is de politie overgegaan tot zijn arrestatie en de doorzoeking van zijn huis.'

Dat het zogenoemde AmberAlert pas gisteravond werd uitgestuurd, komt omdat dit opsporingsmiddel aan zware eisen moet voldoen, vertelt de zegsvrouw. 'We moesten eerst alle mogelijke scenario's onderzoeken. Dat hebben we zo snel mogelijk gedaan.'

Jennefer van Oostende. Beeld
Jennefer van Oostende.
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden