Verdachte wilde Litvinenko 'lokken' om hem 'te vermoorden'

Dmitri Kovtoen, één van de verdachten van de moord op Alexander Litvinenko, heeft zijn vriend verteld dat hij de voormalige Russische spion wilde vergiftigen. Dat heeft deze vriend tegen de Duitse politie gezegd, zo bleek vrijdag tijdens een openbare zitting over de zaak.

Sacha Kester
Litvinenko, enkele dagen voor zijn dood. Beeld afp
Litvinenko, enkele dagen voor zijn dood.Beeld afp

Litvinenko werd in 2006 in Londen vermoord met het radioactieve gif polonium en de Britse autoriteiten wezen Dmitri Kovtoen en Andrej Lugovoj aan als verdachten. De mannen zouden het vergif tijdens een ontmoeting in Litvinenko's thee hebben gedaan. Rusland weigert nog altijd hen uit te leveren.

De verklaring van D3, zoals de vriend van Kovtoen door de onderzoekers wordt genoemd, werd vrijdag tijdens een openbare zitting in Londen voorgelezen. De getuige had Kovtoen op 20 oktober 2006 in Hamburg ontmoet, een stad waar ze jaren eerder samen in een restaurant hadden gewerkt en waar D3 nog steeds woonde. Na een etentje gingen de twee oude vrienden nog even wandelen. Plotseling zou Kovtoen de naam Litvinenko hebben genoemd en tegen D3 hebben gezegd: 'Hij is een verrader. Hij heeft bloed aan zijn handen. Hij doet zaken met de Tsjetsenen'.

De twee verdachten, Dmitri Kovtoen (rechts) en Andrej Logovoj. Beeld epa
De twee verdachten, Dmitri Kovtoen (rechts) en Andrej Logovoj.Beeld epa

Een 'heel duur gif'

Daarna vertelde hij D3 een 'heel duur gif' bij zich te hebben en dat hij een kok nodig had die het gif zijn Litvinenko's eten en drinken zou stoppen. D3 zei dat hij wel een kok wist: iemand die C2 wordt genoemd en waar D3 en Kovtoen nog samen mee hadden gewerkt in Hamburg, maar die nu in Londen woonde.

De twee hebben nog wat langer over de kwestie gesproken. Kovtoen zou Litvinenko naar een gesprek 'lokken' zodat hij 'vermoord kon worden'. Dat was nodig om 'een voorbeeld te stellen'. Kovtoen liet doorschemeren dat hij goed betaald zou worden voor zijn missie. 'Binnenkort heb ik mijn eigen flat in Moskou', zou hij tegen D3 gezegd hebben. Deze nam het verhaal van Kovtoen echter niet serieus.

Twee weken later las D3 in een Duitse krant dat Litvinenko vergiftigd was en dat Kovtoen een verdachte was. Er is ook onderzoek in de woning van D3 in Hamburg verricht, waar Kovtoen ook gelogeerd heeft, en er zijn duidelijke sporen van polonium gevonden.

D3 vertelde de politie ook dat hij Kovtoen 'elke dag vervloekt' omdat deze hem, zijn ex-vrouw en haar kind in deze zaak heeft betrokken.

Kovtoen heeft later in Londen nog met de telefoon van Logovoj naar de kok C2 hebben gebeld. Deze had het druk en Kovtoen en Lugovoj zouden het gif vervolgens zelf in Litvinenko's thee hebben gedaan.

Litvinenko in 2002 Beeld ap
Litvinenko in 2002Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden