Verdachte wil peilzender niet teruggeven

De montage van een peilzender in de scooter van een 19-jarige verdachte uit de Amsterdamse Diamantbuurt krijgt een onverwacht vervolg....

In haar strijd tegen tasjesdieven en overvallers – de afgelopen maanden is er weer sprake van een plaag – maakt de politie in Amsterdam al enige tijd gebruik van peilzenders. De zenders worden onder het spatbord van het voorwiel gemonteerd, zodat de bestuurder kan worden gevolgd.

De inbouw heeft plaats nadat een scooter tijdelijk in beslag is genomen wegens mankementen of verkeersovertredingen. De 19-jarige van straatroof verdachte Amsterdammer had z’n scooter al twee keer moeten inleveren.

Eind oktober, aldus zijn advocaat Nancy Dekens, kreeg de jongen van een vriend de tip eens onder z’n voorspatbord te kijken. De vriend had tijdens het sleutelen aan zijn eigen scooter volgens Dekens ‘een groot donker voorwerp ter grootte van een fles Amaretto’ ontdekt: een peilzender. Ook de cliënt van Dekens trof een zender aan. Hij verwijderde het apparaat en schakelde de zender uit.

Nog dezelfde dag werd hij door de politie aangehouden op het Smaragdplein in de Diamantbuurt – dat na het wegpesten van een jong echtpaar in 2004 symbool stond voor hinderlijke hangjeugd van Marokkaanse komaf. De jongeman ging er volgens de politie met z’n scooter vandoor, waarop een patrouilleauto de vervolging inzette.

Een paar straten verderop had, aldus de politie, ‘een aanrijdingsincident’ plaats: de scooter werd door de politiewagen van achteren aangereden. De scooter raakte beschadigd, de bestuurder liep enkele schaafwonden op. De aanrijding werd volgens de politie ‘op de normale wijze afgehandeld’.

De verdachte ging in het offensief. Hij stapte naar de lokale tv en schakelde advocaat Dekens in. Zij zegt: ‘Mijn cliënt heeft nagenoeg geen strafblad. Heimelijk een zender plaatsen en mijn cliënt dan ook nog van de weg rijden. Waar zijn we mee bezig!’

Dekens schreef een boze brief aan het Openbaar Ministerie en hoofdcommissaris Welten. Ze eist schadevergoeding en een onafhankelijk onderzoek naar de handelwijze van de agenten. Ze overweegt aangifte van poging tot doodslag c.q. zware mishandeling. Haar cliënt meent bovendien dat er op ‘ontoelaatbare wijze inbreuk op zijn privacy’ is gepleegd.

De politie erkent dat er een zender in de scooter was gemonteerd. Een woordvoerder: ‘De bestuurder is verdachte in een strafrechtelijk vooronderzoek en ik kan u verzekeren dat justitie zeer zorgvuldig te werk gaat bij het goedkeuren van zo’n actie.’

De politie weigert commentaar op een brief die zij volgens Dekens vorige week naar de jongen heeft gestuurd en waarin de politie de peilzender terugeist. Weigert de scooterrijder, dan wordt hij vervolgd wegens verduistering en door de politie aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. De zenders zijn nogal prijzig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden