Verdachte vastgoedhandelaar betrokken bij bouw azc Maastricht

Verscheidene fracties in de Maastrichtse gemeenteraad eisen opheldering over de mogelijke betrokkenheid van een verdachte vastgoedhandelaar bij een asielzoekerscentrum dat in aanbouw is.

Jeroen Visser
Gemeentehuis Maastricht. Beeld anp
Gemeentehuis Maastricht.Beeld anp

Het pand was tot begin maart eigendom van vastgoedhandelaar Ben V., die vorige maand werd aangehouden op verdenking van grootscheepse belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Het Openbaar Ministerie schat dat V. tussen 2006 en 2014 voor 5 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken.

Op papier heeft V. nu niets meer van doen met het toekomstige azc aan de Parkweg in Maastricht. Zijn bedrijf voerde aanvankelijk vergaande gesprekken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de verhuur, maar voordat het huurcontract werd getekend, verkocht hij het pand aan een Duits bedrijf. Onlangs bleek echter dat een medewerker van V.'s bedrijf - officieel als privépersoon - bemiddelt bij de aanvraag van de renovatievergunning. Ook bleek dat het gebouw met opvallend veel verlies - ruim 2 miljoen euro - is verkocht.

CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen vindt dat de gemeente en het COA kritischer hadden moeten kijken naar de 'enorme verwevenheid' tussen beide bedrijven. 'Als je erachter komt dat je een vastgoedrelatie hebt met iemand die verdachte is van fraude, dan moet je je op zijn minst onderzoek doen of alles in de haak is.'

Bibob-toets

Fracties in de Maastrichtse gemeenteraad dringen aan op een integriteitsonderzoek (Bibob). Daarbij wordt gekeken of de aanvrager van een vergunning eerder betrokken is geweest bij criminele activiteiten of fraude.

Volgens de gemeente is er echter geen aanleiding een Bibob-toets te doen, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de huidige eigenaar en aanvrager van de vergunning, het Duitse bedrijf Lea Immobilien, crimineel actief is. 'Er moeten concrete vermoedens bestaan dat de vergunning misbruikt zal worden om criminele activiteiten te ontplooien en dat is niet aan de orde', aldus de woordvoerder.

De gemeente stelt 'geen bemoeienis' te hebben gehad met de verkoop van het pand of bij het opstellen van de huurovereenkomst. 'Het COA kijkt of het pand geschikt is en sluit vervolgens een overeenkomst met de verhuurder.'

Het COA benadrukt dat het geen zaken doet met V., maar met de nieuwe Duitse eigenaar van het azc in wording. Daarbij zijn geen problemen geconstateerd, zegt een woordvoerder. 'Wij checken altijd de partijen met wie we samenwerken. In dit geval vonden onder meer de FIOD en de Belastingdienst geen bezwaren.'

De FIOD legde vorige maand beslag op zestig panden en objecten van V., die via verschillende vennootschappen investeerde in onroerend goed in Nederland en Duitsland. Bij de inval werden kunst, sieraden, dure horloges en luxe auto's in beslag genomen.

Volgens het OM ontweek V. jarenlang belasting door voor elke transactie 'makelaarsadvieskosten' aan een Cypriotische vennootschap over te maken. Via een omweg kwam dat geld weer bij hem terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden