Verdachte van toeslagfraude Patrick B. 'weet niets'

Hij noemt zich de Surinaamse Jan Smit, maar veel heeft Patrick B., 'Patje' voor vrienden, de laatste tijd niet meer gezongen. De zanger van de band The Rhythms zit maandagochtend in de beklaagdenbank van de Amsterdamse rechtbank. Hij staat met vijf vrienden terecht op verdenking van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen.

Het zou het gaan om circa 7 miljoen euro aan onterecht verstrekte toeslagen. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) verrichte eerder dit jaar een onderzoek onder de naam Triple X. Zo'n 2.500 aanvragen voor kinderopvangtoeslag afkomstig uit Amsterdam-Zuidoost werden gecontroleerd. Zo kwam de zaak aan het licht.


Vanaf één IP-adres werden maar liefst 42 aanvragen gedaan. Dat leidde naar het huis van Melienda E., de vrouw van Patrick B. Daar werden papieren aangetroffen van de aanvragers.


De kinderen voor wie de verzoeken waren ingediend, hebben in veel gevallen nooit ingeschreven gestaan bij de opgegeven dagverblijven. Zes verdachten zouden anderen hebben gewezen op de 'mogelijkheid' om geld te ontvangen.


'Ik werd aangesproken op de markt. Mij werd verteld dat ik toeslag kon ontvangen en dat zouden zij dan voor me regelen', verklaarde een getuige. Andere getuigen kwamen met vergelijkbare verhalen: Patrick B. en zijn vrienden zouden van buurtbewoners persoonsgegevens hebben gekregen en daarmee voor hen toeslagen hebben aangevraagd. In ruil voor deze 'hulp' eisten de verdachten een deel van de winst op: bedragen variërend van 1.000 tot 40 duizend euro.


Het meeste geld is teruggevorderd door de Belastingdienst. Als gevolg daarvan zijn veel mensen in financiële problemen gekomen. 'Het gaat in veel gevallen om alleenstaande moeders zonder werk', aldus de rechter. Onduidelijk is of al het geld kan worden terugbetaald. De rechtbank heeft vijf dagen uitgetrokken voor de 'megazaak'. Op de eerste dag kwamen de verdachten aan het woord. Tot dan toe hadden die zich steeds beroepen op hun zwijgrecht.

Complot

Allemaal ontkenden ze betrokken te zijn bij de zaak en wezen ze naar elkaar of naar anderen buiten de rechtszaal. 'Het is een complot tegen ons', verklaarde E. 'De getuigen hebben dit verzonnen om zelf onder hun straf uit te komen.'


E. ontkent dat zij voor anderen aanvragen heeft ingediend. 'Er komen veel mensen bij mij over de vloer. Iedereen kan mijn computer gebruiken.'


Ook haar kinderen gingen in 2007 een tijdje naar de opvang en daarvoor ontving E. ongeveer 2.000 euro per maand. In de jaren daarna werd die toeslag niet stopgezet. 'Het geld kwam gewoon, ik stond financieel niet sterk en kon het goed gebruiken.'


Ook Patrick B., die een aantal jaar geleden als ongewenst vreemdeling werd uitgezet en sinds 2011 een Belgische verblijfsvergunning heeft, ontkent dat hij is betrokken bij de zaak. 'Ik was in Suriname toen de aanvragen werden gedaan.' Hij zegt de getuigen die hem aanwezen als de persoon aan wie zij geld moesten geven niet te kennen. Hoe het dan toch kan dat tientallen mensen zijn foto aanwezen? Patrick B.: 'Ach, ik heb wel tien dubbelgangers.'


Zowel uit bankafschriften als getuigenverklaringen blijkt dat het spoor leidt naar B. en zijn vrienden. Opgevraagde telefoonlijsten tonen wel degelijk contact met getuigen van wie B. zegt dat hij niet weet wie het zijn. Een andere verdachte wordt bovendien verdacht van het witwassen van geld.


Mildred T. is de enige die erkent betrokken te zijn geweest bij de fraude. Vanaf haar adres werden in zeven maanden tijd 24 aanvragen gedaan. 'In opdracht van de anderen', verklaart zij. Ze beweert er niets aan te hebben overgehouden.


Morgen volgt het pleidooi van de officier van justitie en de advocaten van de verdachten.

Patrick B noemt zichzelf de Surinaamse Jan Smit Beeld anp

Strengere controle

Honderden frauduleuze aanvragen voor de kinderopvangtoeslagen werden verstuurd van drie dezelfde computers van de hoofdverdachten, zo bleek maandag tijdens de zitting. Dat toont de eenvoud van de fraude aan: de systemen van de Belastingdienst checkten de herkomst van de aanvragen niet, waardoor die in eerste instantie niet opviel.


Vorig jaar kondigde toen nog staatssecretaris Weekers (VVD) van Financiën aan dat er in de toekomst strenger wordt gecontroleerd op belastingfraude. Toen bleek dat voor 95 miljoen euro aan onterechte toeslagen was uitgekeerd. Een deel daarvan was aangevraagd door mensen in Bulgarije.


Weekers trad begin 2014 af omdat hij de problemen met toeslagen niet onder controle kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden