Nieuws

Verdachte van steekpartij met dode en vier gewonden in Amsterdam ‘vertoonde verward gedrag’

De 29-jarige man die vrijdagavond is aangehouden na een steekpartij in de Amsterdamse buurt De Pijp, waarbij één dode en vier gewonden vielen, is geen bekende van de politie en justitie. Enkele getuigen beschreven het gedrag van de verdachte als verward.

Politie en hulpdiensten bij het steekincident in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Beeld ANP
Politie en hulpdiensten bij het steekincident in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.Beeld ANP

Dat meldde de politie zaterdag na een eerste onderzoek, waarbij ook met getuigen is gesproken. Vannacht is de woning van de verdachte in Amstelveen doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers en een auto in beslag genomen.

De politie gaat ervan uit dat deze ene verdachte verantwoordelijk is voor de verschillende incidenten: hij stak vermoedelijk in en nabij de Ferdinand Bolstraat vijf mensen neer. De verdachte zal vandaag worden gehoord. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden voor een terroristisch motief, maar het onderzoeksteam houdt alle opties open, meldt de politie. Het onderzoek richt zich ook op mogelijk middelengebruik door de verdachte. Hij is geen bekende van politie en justitie, op enkele verkeersdelicten na.

De vijf mensen werden afzonderlijk van elkaar neergestoken, een van hen overleed ter plekke. Het gaat om een 64-jarige Amsterdammer. De andere vier slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Drie van hen komen uit Amsterdam, één van de slachtoffers woont in Haarlem. De leeftijden van de slachtoffers zijn tussen de 21 en 28 jaar. Er lijkt geen verband tussen de slachtoffers te bestaan. Zaterdagavond meldde de politie dat de vier in het ziekenhuis buiten levensgevaar zijn.

Burgemeester Femke Halsema bezocht zaterdag de buurt waar de steekpartij plaatsvond en sprak daar met omwonenden. ‘Het is een afschuwelijke gebeurtenis’, zei ze. ‘Dat maakt grote indruk op de mensen. Ik ben heel erg geschrokken. Juist omdat dit zo’n vreedzame wijk is. Zoiets wordt hier niet verwacht.’

Ambtenaren van de gemeente en wijkagenten zijn zaterdag op straat aanwezig in de Pijp en houden ‘de sentimenten en eventuele onrust’ in de gaten. De omgeving van de steekpartij is zaterdag in de loop van de morgen weer vrijgegeven. De politie heeft het materieel opgeruimd en de linten weggehaald, waardoor onder meer de Ferdinand Bolstraat weer begaanbaar is.

Na het incident waren de hulpdiensten in groten getale aanwezig, met onder anderen leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI). De omgeving werd ruim afgezet en een politiehelikopter vloog over het gebied. Vervoersbedrijf GVB meldde dat trams en de metro werden omgeleid of niet stopten in de wijk. Inmiddels rijdt het openbaar vervoer weer de gebruikelijke routes.

De omgeving rond de plaats van het incident werd in de wijde omtrek afgezet. Beeld ANP
De omgeving rond de plaats van het incident werd in de wijde omtrek afgezet.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden