Verdachte van grootschalige diplomafraude ontmaskerd

De politie heeft een 23-jarige Amsterdammer aangehouden die op grote schaal vervalste diploma's maakte voor opleidingen tot onder meer leraar, verpleegkundige, apothekers­assistent en medewerker kinderdagverblijf.

THINKSTOCK

Hij verkocht de valse diploma's van middelbare school, mbo- of hbo-opleidingen voor enkele honderden euro per stuk. Alle kopers waren cum laude geslaagd.

Grootschalig
Volgens de politie heeft de verdachte de afgelopen maanden met zeker 150 afnemers contact gehad. Maar een woordvoerder van de politie Haaglanden vermoedt dat nog veel meer mensen valse onderwijsdiploma's bij de verdachte hebben gekocht. 'Het gaat echt om grootschalige diplomafraude', zegt hij. Het tarief per diploma varieerde per opleiding. 'Een diploma voor pedicure was goedkoper dan dat voor een hbo-opleiding', aldus de woordvoerder.

De fraude kwam medio 2010 aan het licht toen een 22-jarige Haagse vrouw zich bij de gemeente Den Haag meldde. De vrouw wilde een kinderdagverblijf beginnen en moest daarvoor een diploma 'sociaal pedagogisch medewerker' overleggen. Toen de gemeente bij de betreffende onderwijsinstelling navraag deed, bleek dat de vrouw het diploma nooit had behaald. De vrouw werd vervolgens door de politie verhoord in verband met oplichting en valsheid in geschrifte.

Drukpers
Het vervolgonderzoek leidde de politie naar de 23-jarige Amsterdammer. Hij bleek wekelijks meerdere vervalste diploma's van uiteenlopende aard te leveren tegen betaling van enkele honderden euro's per stuk. Vorige week dinsdag werd de verdachte in zijn Amsterdamse woning aangehouden. Tijdens de doorzoeking van zijn woning nam de politie computerapparatuur en tientallen conceptdiploma's in beslag. Ook een drukpers en ander materiaal om diploma's mee te vervalsen, werden in beslag genomen. De verdachte is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die zijn hechtenis met veertien dagen verlengde.

De afnemers die de vervalste diploma's hebben gekocht, worden door de politie en het Openbaar Ministerie ook als verdachten beschouwd. 'Ze hebben zich schuldig gemaakt aan oplichting', aldus de politiewoordvoerder. Enkelen zijn al opgespoord, op basis van informatie op de computer en in de administratie van de verdachte. Andere afnemers heeft de politie in het vizier. Zij zullen de komende weken worden verhoord. De politie gaat ook de werkgevers van deze personen benaderen om hen te informeren over de oplichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden