Verdachte Tadic van eerste tribunaal-proces moet nog uitgeleverd VN-cellen in afwachting van bewoners

Terwijl het gevangeniswezen te kampen heeft met een groot gebrek aan opsluitcapaciteit, staan binnen de muren van de Scheveningse strafgevangenis al enkele maanden 24 cellen leeg....

JOS SLATS

Van onze verslaggever

Jos Slats

SCHEVENINGEN

Nog altijd is niet duidelijk wanneer de Duitse justitie Dusko Tadic naar Nederland zal overbrengen. De Bosnische Serviër ('Zaak 1, 1994') is de eerste verdachte die voor het tribunaal moet verschijnen. Tadic wordt verdacht van volkerenmoord, moord en mishandeling. Een jaar geleden is hij in München aangehouden, nadat hij door vluchtelingen was herkend als kampbewaarder uit Omarska, gelegen in het noordwesten van Bosnië.

Het tribunaal verzocht de Duitse autoriteiten eind vorig jaar de zaak-Tadic aan de internationale gemeenschap over te dragen. VN-woordvoerder R. Chartier suggereert dat zijn overbrenging naar de speciale penitentiaire inrichting in Scheveningen, de eerste VN-gevangenis in de geschiedenis, niet lang meer op zich laat wachten. 'Er staat het een en ander te gebeuren in de loop van februari,' klinkt het nog wat vaag.

Het cellencomplex van de VN is gebouwd op het terrein van de strafgevangenis in Scheveningen maar valt niet onder de directie gevangeniswezen van het ministerie van Justitie. 'Het is een aparte unit die volledig wordt gerund door VN-personeel,' zegt Chartier. Op dit moment werken er twaalf personeelsleden onder leiding van de Deen P. Anderson, die in eigen land ook werkzaam was als gevangenisdirecteur.

'Onze mensen zijn nu aan het proefdraaien,' zegt Chartier. Het komt de VN niet eens zo slecht uit dat de cellen nog leegstaan. 'We hebben natuurlijk ook enige tijd nodig voor het aantrekken en opleiden van personeel. Vergeet niet dat de VN geen ervaring heeft met het runnen van een detentie-unit.'

Er lopen geen blauwhelmen rond. Het personeel bestaat uit burgers, voor het merendeel Nederlanders. Hoeveel personen in Scheveningen zullen werken bij een volledige bezettting van de cellen, mag de VN-woordvoerder niet zeggen.

'Dat is geheim. Uit veiligheidsoverwegingen.' Om die reden worden journalisten ook niet toegelaten tot het VN-complex, laat staan fotografen of filmploegen.

Het speciaal opgestelde VN-gevangenisreglement wijkt niet af van dat van de meeste andere penitentiaire inrichtingen in Nederland. Iedere gedetineerde heeft recht op een eigen cel, frisse lucht en lichaamsbeweging. Ze mogen - op eigen kosten - telefoneren en bezoek ontvangen van familieleden. Ook kunnen ze een beroep doen op geestelijke bijstand.

De verdachten van oorlogsmisdaden zullen alleen tijdens de behandeling van hun zaak in Scheveningen worden opgesloten. Na een eventuele veroordeling wijst het tribunaal een land aan waar de opgelegde straf moet worden uitgezeten.

Niet bekend

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden