Verdachte Tadic eist vertrek van zijn advocaten

De Bosnische Serviër Dusko Tadic, die voor het Joegoslavië-tribunaal terecht staat op verdenking van oorlogsmisdaden, heeft dinsdag het vertrek geëist van zijn Nederlandse advocaat Michail Wladimiroff....

ANP; AFP; AP

ANP, AFP, AP

DEN HAAG

Tadic had gevraagd om uitbreiding van het team van verdedigers met de Servische advocaat Milan Vujin en de in de VS woonachtige Nikola Kostic. Dit werd door Wladimiroff en zijn Britse collega's Steven Kay en Sylvia de Bertodano als 'onaanvaardbaar' beschouwd.

Ook Kay en De Bertodano stappen nu op. Overigens maakten Vujin en Kostic tijdens de voorbereidingen van het proces deel uit van de groep advocaten; toen de rechtszitting eenmaal begon wenste Tadic echter geen gebruik meer te maken van hun diensten. De rechters zullen een dezer dagen oordelen of ze het vertrek van Wladimiroff goedkeuren.

De verdachte, over wie het tribunaal op 7 mei beslist of hij schuldig is aan de hem ten laste gelegde feiten, liet weten niettemin tevreden te zijn over het werk van Wladimiroff. De laatste reageerde gisteren lakoniek op het besluit van zijn cliënt, waarvan hij zei vorige week al op de hoogte te zijn gebracht. 'In het begin vond ik het jammer. Je wilt het karwei afmaken', aldus de verdediger. 'Ik betreur de beslissing van Tadic, maar ik ben nu ook wel opgelucht'.

Naar de achterliggende redenen van Tadic kan hij alleen maar raden. Mogelijkerwijs hebben de Servische autoriteiten hem voorgehouden dat er getuigen zijn die zijn onschuld kunnen bewijzen. Wladimiroff concludeerde dat een en ander niets te maken had met zijn werk voor Tadic. 'Als hij ontevreden was geweest had hij mij al na de slotpleidooien in november aan de kant kunnen zetten'.

De rechters bepalen pas na het vonnis van 7 mei de strafmaat. Daarbij hangt het ervan af op hoeveel punten zij de verdachte schuldig achten. De partijen kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak. 'Als de zaak nog in mijn handen was geweest had het tribunaal dit eventueel in de zomer nog kunnen afhandelen. Maar de nieuwe advocaten zullen meer tijd nodig hebben', aldus Wladimiroff.

Tadic werd in 1994 in München gearresteerd, nadat hij door Bosnische vluchtelingen op straat was herkend als een van de bewaarders van de gevangenkampen Omarska, Keraterm en Trnopolje. Hij wordt verdacht van moord en medeplichtigheid aan moord (op dertien Moslims) en marteling (van zeker achttien anderen) tijdens de 'etnische zuiveringen' in noord-west Bosië. Tadic heeft alles ontkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden