NieuwsAmsterdam CS

Verdachte steekpartij Amsterdam had een terroristisch motief

Jawed S., de negentienjarige Afghaan die vrijdag twee personen neerstak op Amsterdam CS, handelde met een terroristisch motief. Dat is gebleken uit zijn eerste verklaringen, zo maakte de gemeente Amsterdam zaterdag bekend. Het onderzoek is nog in volle gang om zijn motief in beeld te brengen.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Het ontruimde Amsterdam CS na een schietincident.  Beeld Simon Lenskens
Het ontruimde Amsterdam CS na een schietincident.Beeld Simon Lenskens

Jawed S. heeft een Duitse verblijfsvergunning. Hij wordt in het ziekenhuis verhoord. Ook heeft de politie intensief contact met de Duitse autoriteiten over de achtergrond van de man.

Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht. Aanstaande maandag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in beperking, wat inhoudt dat hij enkel contact mag hebben mijn zijn advocaat.

Steekpartij

De Afghaan stak vrijdag rond het middaguur twee mensen neer in de westbuis van het Amsterdamse Centraal Station, nadat er ‘tumult’ was ontstaan. Toegesnelde agenten schoten de vermoedelijke dader neer toen die op de vlucht sloeg. De twee slachtoffers zijn bij de steekpartij ernstig gewond geraakt, maar buiten levensgevaar, zo meldt de politie. Het gaat om twee Amerikanen die op bezoek zijn in Nederland, zo liet de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, zaterdag op de site van de ambassade weten.

Een getuige meldt aan de Volkskrant dat er opeens gegil klonk. ‘Mensen renden vanuit de stationshal de trappen op, richting de perrons’, aldus de 35-jarige vrouw, die anoniem wil blijven. ‘Niemand wist wat er aan de hand was, de treinaankondigingen gingen ook gewoon door. Vervolgens druppelden mensen weer terug de hal in. Daar waren veel agenten, die de mensen op dwingende toon sommeerden naar buiten te gaan. De hal was toen al leeg. Er lag een aantal mensen op de grond, maar dit kon ik niet goed zien. Ik heb mijn 3-jarige dochter opgepakt en ben naar buiten gelopen.’

Na het incident ontruimde de politie tijdelijk het station om de rugzak van de verdachte te onderzoeken. Ook treinen en trams konden tijdelijk niet rijden. De dienstregeling raakte daardoor de hele dag volledig in de war. Pas rond half tien reden alle treinen weer volgens schema.

Extra maatregelen niet nodig

De Amsterdamse driehoek heeft gekeken of het nodig is om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen in de hoofdstad. Daarvoor is op dit moment geen aanleiding, zo is het oordeel. Hierover is ook nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zegt premier Rutte. Hij noemde de daad ‘laf’ en zei dat het belangrijk was om ‘alert te zijn en blijven’.

‘Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers’, aldus de minister-president. Rutte spreekt daarnaast zijn ‘diepste respect’ uit voor de agenten en NS-medewerkers die volgens hem ‘adequaat hebben gereageerd in een noodsituatie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden