Verdachte steekpartij aangehouden

Een rechercheteam van de Amsterdamse politie heeft woensdagmiddag een 30-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden in verband met de dodelijke steekpartij een dag eerder op het schoolplein van drie basisscholen in stadsdeel Oud-Zuid....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Bij die fatale steekpartij kwam een 69-jarige overblijfkracht van de Amsterdamse Montessori- en Willemsparkschool tijdens de middagpauze om het leven. Verscheidene kinderen waren getuige van het misdrijf.

Vermoedelijk werd het slachtoffer neergestoken op het voetpad naast het plein waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen is overleden.

Zoals gisteren door de politie is bekendgemaakt, werd de verdachte ruim een etmaal na de steekpartij op straat aangehouden in de omgeving van het metrostation Amstelveenseweg nabij het Olympisch Stadion.

Volgens districtschef Leen Schaap van de Amsterdamse politie was de verdachte tot zijn arrestatie geruime tijd door de politie geschaduwd. Schaap zegt dat er goede hoop bestaat dat de politie met de 30-jarige Amsterdammer ook inderdaad de juiste persoon te pakken heeft.

De man was tijdens zijn aanhouding in het bezit van een mes. De verdachte kon mede dankzij getuigenverklaringen worden aangehouden. Verder kon de politie gebruikmaken van het beeldmateriaal uit de talrijke bewakingscamera’s die rondom het scholencomplex en het aanpalende Hilton Hotel aan de Apollolaan zijn bevestigd.

Het eerste verhoor heeft gisterochtend al plaatsgevonden. Inhoudelijk doet de politie daarover geen mededelingen, anders dan dat de verdachte wegens een licht vergrijp uit het verleden bij de politie bekend was.

Het onderzoek, dat onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam plaatsvindt, is nog in volle gang.

Het alleenstaande 69-jarige slachtoffer woonde in de Rivierenbuurt, eveneens in stadsdeel Oud-Zuid. Thuis ontving hij geregeld musici en gasten voor huisconcerten van klassieke muziek, zoals buurtgenoten woensdag aan lokale media vertelden. Verschillende mensen die de oppaskracht kennen, hebben geen idee wat het motief kan zijn geweest om de man aan te vallen.

De oppaskracht maakte deel uit van een groep van vijf gepensioneerden die sinds enkele maanden via het Zaanse uitzendbureau 65 Plus tijdens de middagpauze toezicht houden op de twee basisscholen in Oud-Zuid.

Enkele ouders meldden dat de steekpartij bij hun nog jonge kinderen veel onrust heeft veroorzaakt. Zij hebben van de schoolleiding een handleiding meegekregen, waarin zij advies krijgen over hoe te handelen. De lijst met tips is opgesteld in samenwerking met slachtofferhulpexperts die ook op de scholen aanwezig zijn voor assistentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden