Verdachte spreekt tijdens Rwanda-proces van 'twee genocides'

De Rwandese voormalige legerkapitein Pascal Simbikangwa heeft tijdens het proces tegen hem wegens zijn aandeel in de Rwandese genocide van 1994 erkend dat er een genocide door de Hutu's van de Tutsi-minderheid heeft plaatsgevonden. Maar hij zei vervolgens dat er ook een tweede, meer uitgebreide genocide plaatsvond: die door de Tutsi's op de Hutu's.

Fabrice Epstein (rechts), de advocaat van Pascal Simbikangwa spreekt de pers toe.Beeld ap

Het massale bloedvergieten in Rwanda, inmiddels twintig jaar geleden, volgde op de dood van president Juvénal Habyarimana toen diens presidentiële vliegtuig crashte/werd neergehaald. Het kostte ongeveer 800.000 mensen het leven. Het proces tegen Simbikangwa ging dinsdag van start.

'(Dat) de volkerenmoord op de Tutsi's (heeft plaatsgevonden) is reëel en onbetwistbaar', zei de 54-jarige voormalige legerofficier. 'Maar de uitroeiingscampagne op de Hutu's, die veel uitgebreider was, kan daarmee niet worden weggewist.'

'Tutsi-campagne was ook genocidair'
Simbikangwa verwees naar door internationale ngo's geregistreerde gewelddadigheden en bloedbaden volgend op de genocidecampagne door de Hutu's. Die hadden vooral in het oosten van het toenmalige Zaïre (de huidige Democratische Republiek Congo) plaats, waar veel Hutu's naartoe waren gevlucht om aan het geweld te ontkomen.

Onder die vluchtelingen waren ook extremistische Hutu's (de zogenaamde interahamwe). Dat gaf de nieuwe machthebber daar, de in de VS opgeleide Paul Kagame en diens RPF (Rwandees Volksfront), een voorwendsel om jarenlang in het mineraalrijke Oost-Congo op 'genocidairs' te jagen.

Volgens Simbikangwa was die Tutsi-campagne wel degelijk (ook) genocidair: 'Genocide vooronderstelt een wil om een deel van of de gehele bevolking uit te roeien uitgaande van de etnie, de religie of het ras' van de geviseerde bevolkingsgroep. 'Het RPF roeide vluchtelingen uit en wist heel goed dat het om Hutu's ging.'

Medeplichtigheid van Franse regering
Volgens waarnemers zou het proces wel eens een historisch karakter kunnen krijgen als tijdens de rechtsgang de medeplichtigheid van de Franse regering van toenmalig president Francois Mitterrand aan het licht gaat komen.

De afgelopen tijd is Kagame, jarenlang door het Westen als een held neergezet, zelf in opspraak gekomen, onder meer door zijn steun aan de Congolese M23-rebellen. Twintig jaar na de genocide blijft Rwanda aldus in Oost-Congo aanwezig.

Voormalig legerofficier Pascal Simbikangwa (54).Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden