Verdachte sporters krijgen weinig tegenspel

Worden van fraude of dopinggebruik beschuldigde sporters in de Volkskrant anders behandeld dan verdachte politici of topmanagers? Die vraag borrelde de afgelopen weken een paar keer op naar aanleiding van de dopingaffaire rond de voetballers De Boer en Davids....

Columnist Hugo Camps rekende de Volkskrant in NRC Handelsblad tot de 'onschuldindustrie', die ruim baan geeft aan verdachte personen als Karel Aalbers, de van fraude verdachte ex-directeur van Vitesse. Ook een enkele lezer had zich gestoord aan het paginagrote interview waarin Aalbers de kans kreeg zichzelf zonder tegenspraak vrij te pleiten.

De affaire rond De Boer en Davids is waarschijnlijk exemplarisch voor de manier waarop sportjournalisten omgaan met duistere zaken buiten de krijtlijnen. Sinds Willem Beusekamp, correspondent in Rome, op 23 april meldde dat Edgar Davids was betrapt op het gebruik van doping, zijn er tientallen verhalen over dit onderwerp geschreven. Van meet af aan werden die beheerst door bekende Nederlanders en instanties die op voorhand wilden instaan voor de onschuld van het duo.

Ook de verdachten zelf kregen de gelegenheid hun slachtofferrol op te poetsen. Het Oranjegevoel ontwikkelde zich niet zo sterk als in sommige andere kranten. Maar toch, zelden krijgen andere verdachten in de Volkskrant gelegenheid zo langdurig hun onschuld te belijden. Tegenwicht werd op de sportpagina's geboden in enkele achtergrondverhalen (Dopingzaken worden toegedekt met deken van mist, 10 mei) en columns, met name van Paul Onkenhout.

Dat in de aanloop van een tucht- of rechtszaak één partij de kans krijgt het beeld in de media te kleuren, komt vaker voor. Voordat de Rotterdamse gemeenteraad en KPMG genoeg materiaal hadden verzameld om terug te schieten, kon Bram Peper zijn opponenten als kabouters afficheren. In het Clickfondsonderzoek deelde het OM de eerste klap uit. Voordat hun advocaten de dossiers hadden bestudeerd, leken de verdachte beurshandelaren al schuldig. Het verschil met de affaire-De Boer/Davids en veel andere sportzaken is dat de pers middels eigen feitenonderzoek het beeld per saldo in evenwicht probeert te krijgen. Dat autonoom spitten is in de sportjournalistiek zeldzaam. Sportredacteuren, ook van de Volkskrant, zijn zeven dagen per week bezig met verslaan en becommentariëren van steeds uitdijende competities.

Sport biedt vooral verstrooiing. Sportpagina's worden gevuld met de voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen die het publiek verwacht. Er worden idolen gemaakt en gebroken. Sport is emotie. Het (vooral mannelijke) publiek lijkt er niet genoeg van te krijgen. Veel meer nog dan in de Haagse politiek mengen sportjournalisten zich onder de personen die ze volgen.

Ze zijn tot in detail op de hoogte van de blessure van Van Nistelrooij of het verzet van Blijlevens. Ze ventileren daar ook vlot een eigen mening over. Maar doordat eigen onderzoek vaak ontbreekt, ontberen de journalisten harde feiten waaraan de meningen van de kakelende sporters en hun bobo's kunnen worden getoetst. Daardoor worden scheve beelden in het nieuws niet rechtgetrokken en blijft de dader slachtoffer. De sportredactie van de Volkskrant is zich hiervan bewust. Volgens chef-sport Poul Annema wordt er gesproken over een aanpak met meer ruimte voor kritisch onderzoek. Sport groeide van vrijetijdsbesteding naar een bedrijfstak waarin miljarden omgaan en massa's mensen betrokken zijn. Annema: 'Dat vergt een volwassen aanpak. Niet alleen achter die mannen en vrouwen aanlopen, maar zelf naar boven halen wat er in die wereld gebeurt.'

Dat werk wordt bij de Volkskrant nu vaak gedaan door anderen. De affaires rond Vitesse, Ajax en AZ-baas Scheringa worden (grotendeels) gevolgd door verslaggevers van andere deelredacties. Dat heeft voor- en nadelen. Ze hebben meer tijd nodig om vertrouwd te raken met het onderwerp. Maar verslaggevers komen fris binnen in een sector waarmee de sportcollega's vaak al jaren nauw verweven zijn. Terwijl de één spit in duistere krochten van een club, kan de ander gewoon de wedstrijden blijven verslaan.

Dat daarmee niet alle kritiek op sportverhalen kan worden voorkomen, staat vast. Het bekritiseerde interview met Aalbers was gemaakt door twee collega's van de redactie economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden