Verdachte psychiater gewoon weer aan het werk

De Rotterdamse psychiater Sinan G., hoofdverdachte in een miljoenenfraude, is sinds maart gewoon weer aan het werk als psychiater. Volgens justitie stelde G. jarenlang valse diagnoses en zou hij vervolgens uitkeringsgeld hebben geïnd. De inspectie die hem eerder op non-actief zette, zegt niet bij machte te zijn hem te stoppen.

Beeld Thinkstock

De psychiater van Turkse afkomst werkt in zorginstelling Together in Berkel en Rodenrijs, gespecialiseerd in Turkse, Afghaanse en Iraanse patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg spant ondanks de ernst en omvang van de verdenkingen geen tuchtzaak tegen hem aan om hem eventueel uit zijn vak te zetten. 'Als hij fraude zou hebben gepleegd, wil dat nog niet zeggen dat hij geen goede psychiater is', zegt een woordvoerster. 'Het is ons niet bekend dat zijn handelen heeft gezorgd voor lijden bij patiënten.' De inspectie zegt het oordeel van de rechter af te wachten.

Turkse gemeenschap
Psychiater Sinan G. handelde volgens justitie samen met de Helmondse psychiater Jos G. Ze zouden hun patiënten bijna allemaal in de Turkse gemeenschap hebben gezocht. Hun twee handlangers benaderden mensen met de vraag of ze een uitkering en een pgb wilden. Vervolgens zouden de psychiaters valse medische verklaringen hebben opgesteld met diagnoses van zware psychiatrische stoornissen.

De 'patiënten' werden getraind in het voorwenden van hun ziekte, aldus justitie. Daarna zouden ze samen met handlangers, die zich voordeden als 'neef', naar de keuringsarts zijn gegaan voor een uitkering. Soms kregen ze volgens justitie zelfs medicijnen om versuft over te komen. De neven dienden ook de aanvraag voor het pgb in. De pgb's varieerden van 6.700 tot 36.000 euro per cliënt per jaar.
Het geld zou zijn verdeeld tussen psychiaters, handlangers en neppatiënten. Justitie vermoedt dat dit hen tientallen miljoenen euro's heeft opgeleverd. Enkele patiënten hebben inmiddels toegegeven de boel te hebben opgelicht.

'Verdenkingen'
Psychiater Sinan G. ontkent alle beschuldigingen. 'Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Dit zijn verdenkingen, geen feiten. Zodra ik weer aan de slag mocht, heb ik dat gedaan. Waarom zou ik niet gaan werken? Er lopen overal patiënten die zich anders voordoen dan ze zijn, maar die groep die bij mij was, wordt gepakt. Vanwege mijn beroepsgeheim kan ik niets over hen zeggen.'

Hij werd begin 2011 opgepakt en zat tot juli van dat jaar in voorarrest, omdat justitie bang was voor herhaling. G. zei destijds tegen de rechter dat hij zich als psychiater uit zou schrijven. Inmiddels staat hij echter weer in het BIG-register. 'Hij staat nu onder toezicht, zodat niet meer kan gebeuren waarvan hij wordt verdacht', zegt de inspectie. 'De kwaliteit van zorg is op dit moment verantwoord.'

Het Openbaar Ministerie weet nog niet wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak kan beginnen. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de medische dossiers slecht toegankelijk zijn vanwege het beroepsgeheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden