Verdachte politiemol Mark M. ontkent elk misdrijf: 'De rijksrecherche trekt het hele verhaal uit zijn verband'

Is de 31-jarige Mark M. uit Weert echt de 'rotste appel sinds tijden' bij de nationale politie, zoals de voormalige (en inmiddels overleden) korpschef Gerard Bouman hem in 2015 vlak na zijn arrestatie noemde?

Peter de Graaf
Rechtbanktekening met op de voorgrond Mark M. en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, verdachte Mark S. en diens advocaat tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Den Bosch. Beeld anp
Rechtbanktekening met op de voorgrond Mark M. en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, verdachte Mark S. en diens advocaat tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Den Bosch.Beeld anp

Is hij werkelijk de politiemol die duizenden pagina's met vertrouwelijke informatie uit mogelijk honderd strafrechtelijke onderzoeken doorverkocht aan zeker 48 criminelen uit vooral de Brabantse en Limburgse drugsmaffia, zoals het Openbaar Ministerie denkt?

Of was het een uit de hand gelopen hobby waardoor M. in de vier jaar tot zijn aanhouding liefst 28.500 zoekopdrachten plaatste in politie-informatiesysteem BlueView, zoals de inmiddels ontslagen politieman beweert? Zoals anderen filmpjes op Dumpert kijken, zo snuffelde hij rond in BlueView. Het was 'een soort hobby', zei hij vorig jaar mei tegen de rechters.

Financiële handel en wandel

Daarover moet de komende weken duidelijkheid komen in de rechtszaak tegen M., die maandag werd hervat voor de rechtbank in Den Bosch. De cruciale vraag is of het OM voldoende hard bewijs heeft tegen M., waardoor de verdachte door de rechtbank kan worden veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim, corruptie, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

Want M. kan niet ontkennen dat hij 28.500 'bevragingen' deed in het politiesysteem - daar zijn harde digitale sporen en bewijzen van. Maar hij ontkent dat hij die informatie heeft doorverkocht aan criminelen. 'Daarvan is ook geen enkel bewijs in het dossier', beweert zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Politie en justitie hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar zijn financiële handel en wandel, zo bleek maandag tijdens de rechtszitting. Het OM heeft M. het witwassen van ten minste 80 duizend euro ten laste gelegd. Dat is het bedrag dat de politiemol volgens het OM 'minimaal' moet hebben verdiend met zijn criminele activiteiten in de laatste vier jaar - het verschil tussen zijn uitgaven en legale inkomsten waarvoor geen verklaring is gevonden.

Acht ton

Dat bedrag is slechts een fractie van de aanvankelijke verdenking dat M. mogelijk wel acht ton heeft verdiend met het doorspelen van geheime politieinformatie aan criminelen. Volgens persofficier Janine Kramer was die acht ton een berekening op basis van informatie die bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie Zeeland-West Brabant was binnengekomen.

Een bron bij het TCI zou hebben verklaard dat criminelen bij M. abonnementen op geheime informatie uit strafrechtelijke onderzoeken konden afsluiten à raison van 5.000 euro eenmalig abonnementsgeld en daarna een maandelijks bedrag van 1.000 euro. Omdat er zeker 48 abonnementen zouden hebben gelopen, werd die schatting van acht ton gemaakt.

Het moet een domper voor het OM zijn geweest dat uit het financiële onderzoek slechts eentiende van dat bedrag naar boven is gekomen dat M. 'niet legaal' zou hebben binnengehaald. De verdachte politiemol zelf ontkent bovendien ten stelligste dat hij geld heeft witgewassen. Hij heeft tijdens het onderzoek lang gezwegen, maar maandag ging hij voor de rechtbank uitvoerig in op zijn financiën.

Mark M. Beeld anp
Mark M.Beeld anp

Bedrijf in Oekraïne

'De rijksrecherche trekt het hele verhaal uit zijn verband', verklaarde M. Zo heeft hij 60 duizend euro geleend van zijn ex-vrouw, zei hij. En hij heeft 60 duizend euro gekregen van een zakenman als investering in zijn nieuwe bedrijfje voor versleutelde telefoons in Oekraïne. Maar documentatie daarover heeft hij niet of nauwelijks. Hij zei ook een doorlopend bankkrediet te hebben gehad, waarvan hij onder meer de aanschaf van een Porsche Cayenne financierde: 12.500 euro contant betaald.

Waarom leende hij zoveel, terwijl hij toch ook een salaris als politieman had, wilde de rechtbank weten. Antwoord: hij wilde een bedrijf in Oekraïne opstarten. Waarom deed hij zoveel contante betalingen en stortingen? Antwoord: in Oekraïne is het heel gebruikelijk om over grote bedragen contant geld te beschikken.

De rechtbank stelde een reeks kritische vragen over zijn financiële handel en wandel. Maar M. bleef het witwassen ontkennen, evenals het doorverkopen van politie-informatie aan criminelen. Zijn advocaat Kuijpers vond dat zijn cliënt netjes uitleg had gegeven over de leningen en investeringsgelden die hij heeft ontvangen.

Trap

Het OM wijst echter ook op het bedrag van 235 duizend euro aan contant geld dat onder de trap in het huis van medeverdachte Mark S. uit Veldhoven is gevonden. Hij wordt door justitie gezien als makelaar tussen de politiemol en de criminelen. Drie andere verdachten, die volgens het OM informatie van M. zouden hebben gekocht, waren maandag niet aanwezig bij de zitting.

'Iedereen zwijgt in alle talen', aldus persofficier Kramer. Dat maakt de bewijsvoering lastig. Ze onderstreept dat 'de focus in de media te veel op het geld ligt', terwijl het in deze corruptiezaak juist gaat om de handelwijze van een politieman die 'geen criminelen bestreed, maar juist hielp'.

Mark S. Beeld anp
Mark S.Beeld anp

Mark M., die in juni 2016 op vrije voeten kwam en in mei 2017 zijn paspoort terugkreeg, verblijft tegenwoordig in Oekraïne. Hij wil daar 'een nieuw project' met versleutelde telefoons beginnen, evenals een beveiligingsbedrijf met bodyguards. Maar hij heeft veel last van het strafonderzoek en de rechtszaak. M. wordt volgens eigen zeggen ook in Oekraïne gezien als 'bekende criminele Nederlander'.

Vandaag zal het OM zijn strafeis tegen M. bekendmaken. De uitspraak van de rechtbank is voorzien voor 19 februari.

In mei vorig jaar stond politiemol Mark M. voor de rechter
Volgens de politietop de 'de rotse appel sinds tijden'. Volgens de verdachte werkte hij bij de politie 'om slechteriken te pakken'.

Allochtone agent relatief vaak betrokken bij corruptie
Agenten, douaniers en marechaussees met een migratie-achtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteitsschendingen, bleek in september uit onderzoek.

De ontdekking dat Mark M. een politiemol was, was verschrikkelijk
'Iedereen schrok zich het leplazarus', zei toenmalig korpschef Gerard Bouman in 2014. Lees hier de reconstructie van de affaire (+).

'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager
Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol (+).

Politie heeft vaker lek: andere politiemollen die het nieuws haalden

Jaarlijks kampt de politie met een tiental schandalen waarbij vertrouwelijke informatie is gelekt, op gemiddeld 1.200, vaak relatief kleine, integriteitsschendingen per jaar.

Andere politiemollen die het nieuws haalden:

- In 2017 werd tot tweemaal toe een medewerker van de Dienst Bewaken & Beveiligen (DBB), die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van Geert Wilders, aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie.

- Op 1 juni 2016 wordt hoofdagent Amine A. bij het politieteam Waddinxveen/Zuidplas gearresteerd. A. werd verdacht van het zoeken naar informatie over hennepkwekerijen. Tegen betaling zou A. criminelen adressen van kwekerijen hebben doorgespeeld naar medeverdachte Yassine H.

- In augustus 2016 worden twee Limburgse agenten aangehouden. Ook zij zouden vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen hebben gelekt naar criminelen. De politie ontdekte deze zaak bij toeval in tapgesprekken, als bijvangst van het onderzoek naar de liquidatie van Sven Prins uit Brunssum.

- In februari van dit jaar wordt Faris K. aangehouden, een medewerker van de dienst Bewaken en Beveiligen die politici en leden van het koningshuis beveiligt. K. wordt verdacht van witwassen en 'kletsen' over vertrouwelijkheden met zijn vriendin, zo blijkt uit tapgesprekken in het onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden