Verdachte opgepakt na dna-match

Na dertien jaar vol onduidelijkheid en verdenkingen leidt een groot dna-onderzoek tot de aanhouding van een melkveehouder uit buurdorp Oudwoude in de zaak-Vaatstra.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

DRACHTEN - Met de aanhouding van een 45-jarige melkveehouder uit het Friese Oudwoude hoopt het Openbaar Ministerie dat de moord op Marianne Vaatstra na dertien jaar is opgelost. Het dna van de verdachte, Jasper S., komt volledig overeen met het dna-profiel van de dader, dat op 1 mei 1999 werd aangetroffen op het lichaam van het toen 16-jarige meisje.

Jasper S. stond onlangs vrijwillig dna af in het kader van een grootschalig bevolkingsonderzoek onder 8.080 Friese mannen die in een straal van vijf kilometer rondom de plaats delict wonen. Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht, gewurgd en met haar doorgesneden keel gevonden in een weiland bij het Friese Veenklooster, een buurdorp van Oudwoude.

Maandag bevestigde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij een tweede onderzoek dat het dna van S. inderdaad volledig overeenkomt met het daderprofiel op het lichaam van Marianne. Het OM benadrukt dat dit op zichzelf niet tot een veroordeling kan leiden. 'We hebben een dna-match, maar dat is iets anders dan dat de verdachte schuldig is', aldus Annette Bronsvoort, hoofdofficier van justitie in Friesland.

Jasper S., die nooit eerder in beeld was als verdachte, werd zondagavond aangehouden op het terrein van zijn boerderij aan de rand van Oudwoude, waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen. Maandag deed een tiental rechercheurs huiszoeking in de woning. Politie en OM willen niet ingaan op de achtergrond van de verdachte. Hij zit in beperkingen vast, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met justitiepersoneel en zijn advocaat.

In Zwaagwesteinde, waar Marianne Vaatstra opgroeide, is met grote opluchting gereageerd op de arrestatie. Burgemeester Bearn Bilker (CDA) van de gemeente Kollumerland, benadrukt dat de aanhouding van S. een 'grote impact heeft in een dorpsgemeenschap als die van Oudwoude.' S. woonde al decennia in het dorp met nog geen duizend inwoners.

Na de moord op Marianne Vaatstra ging de Friese recherche er aanvankelijk van uit dat het meisje om het leven was gebracht door een lustmoordenaar. Afgelopen voorjaar is deze hypothese na uitgebreid nieuw onderzoek verlaten. De politie gaat er sindsdien van uit dat de moordenaar van Marianne uit de omgeving komt en zijn slachtoffer zelfs persoonlijk kende.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden