Verdachte moslims blijven in hechtenis

De raadkamer van de rechtbank Rotterdam heeft dinsdag bepaald dat drie mannen die worden verdacht van het ondersteunen van de jihad, in voorlopige hechtenis blijven....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Volgens de rechtbank was de aanhouding van deze vier mannen onrechtmatig omdat de verdenkingen louter waren gebaseerd op informatie van de BVD, thans de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het OM had een zelfstandig opsporingsonderzoek moeten verrichten, aldus het vonnis.

De raadslieden van de drie mannen, die onder meer worden verdacht van het ronselen van jongeren voor de jihad, verwijzen in hun opheffingsverzoeken naar het Rotterdamse vonnis. Zij stellen dat hun cliënten eveneens louter op grond van AIVD-informatie zijn aangehouden.

De raadkamer vindt dat er voldoende ernstige verdenkingen tegen de verdachten zijn die de voorlopige hechtenis rechtvaardigen. Bovendien heeft de landelijke terreurofficier van justitie getoetst of de AIVD-informatie rechtmatig is verkregen, meldt de raadkamer. In het proces tegen de vier vrijgesproken mannen zou niet aan de orde zijn geweest of zo'n toetsing heeft plaatsgevonden.

Het zogeheten ambtsbericht van de AIVD aan de landelijke terreurofficier geeft bovendien een uitvoerige beschrijving van de personen die zich in georganiseerd verband bezighouden met terroristische activiteiten, aldus de raadkamer. 'Gelet op de gedetailleerdheid van het ambtsbericht lijkt het er niet op dat het rapport tot stand is gekomen op basis van een incidentele tip en evenmin dat het een korte spanne tijds omvat.'

De Rotterdamse persrechter benadrukt dat de uitspraak een voorlopig oordeel betreft. De beslissing staat volgens hem niet haaks op het vonnis van 18 december, omdat de raadkamer zich niet buigt over het hele dossier.

De drie verdachten werden in augustus 2002 samen met anderen op verschillende plaatsen in Nederland opgepakt. In april 2002 werden al Algerijnen gearresteerd die worden verdacht van het ondersteunen van de jihad.

Het landelijke OM gaat ervan uit dat de in totaal twaalf verdachten - één zit vast in Parijs - deel uitmaken van dezelfde organisatie van extremistische moslims. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting dit voorjaar plaats. Volgende week buigt de raadkamer zich opnieuw over drie opheffingsverzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden