Verdachte moord Vaatstra gaat vrijuit na DNA-test

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden beschouwt de 23-jarige Afghaanse asielzoeker M.A. niet langer als verdachte van de moord op Marianne Vaatstra. Het DNA van de man blijkt niet overeen te komen met het DNA in sporenmateriaal in de zaak...

De Afghaan werd 8 september in Londen aangehouden nadat hij zich had gemeld bij de politie. Kort na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra was hij spoorloos verdwenen uit het naburige asielzoekerscentrum in Kollum.

Justitie heeft het uitleveringsverzoek aan de Britse autoriteiten ingetrokken. De Afghaan wordt wel als getuige gehoord. 'Wellicht heeft de man nog informatie die in deze zaak van belang kan zijn', aldus een woordvoerder van het OM.

De man is volgens het OM bereid aan een verhoor mee te werken, maar eerst mmoeten de Britse autoriteiten hiermee akkoord gaan. Friese rechercheurs zullen voor verhoor naar Londen afreizen. Hij is overigens niet de man die op de bewuste avond een snijbeweging langs de hals maakte.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en om het leven gebracht. Tegen de Afghaanse asielzoeker werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Het zogeheten second opinion-team was sinds maart op zoek naar de Afghaan als verdachte van de moord op Marianne Vaatstra. Omdat zijn verblijfplaats onbekend was, werden de foto van hem en informatie over zijn persoon internationaal verspreid.

In oktober 1999 werd de Afghaan ook gezocht in de zaak-Vaatstra, omdat hij wellicht de verblijfplaats van de 27-jarige A. H. wist, die op dat moment hoofdverdachte in de zaak-Vaatstra was. Toen H. opgepakt was en niet de dader bleek te zijn, was de Afghaan niet meer belangrijk voor het onderzoek.

De moord en het mogelijke verband met het asielzoekerscentrum veroorzaakten in 1999 grote onrust onder de lokale bevolking. Het politieonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra is onlangs stopgezet. Wel is er nog een lijstje met mensen die het OM wil uitsluiten als verdachten.

Marianne's vader Bauke Vaatstra is teleurgesteld. hij heeft alle hoop verloren. 'Er waren zoveel aanwijzingen dat ik dacht dat hij het zou zijn. We zijn weer terug bij af. De zondag na de moord heb ik op het politiebureau al gezegd dat ze de moordenaar nooit pakken. Het ligt politiek te gevoelig. Dat geeft een rotgevoel,' aldus Vaatstra. Op het lijstje staan volgens hem nog tien of elf mensen die het OM wil uitsluiten als verdachte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden