Verdachte moord op Maartje Pieck bekent alsnog

De 38-jarige inwoner van Kampen die wordt verdacht van de moord op zijn plaatsgenootje Maartje Pieck, heeft gisteren een bekentenis afgelegd....

Van onze verslaggever

De Kampenaar J.H. werd op 5 september in verband met de moordzaak aangehouden. Naar verluidt, had de politie op het lichaam van het 15-jarige slachtoffer haren aangetroffen van de huisdieren van de verdachte. Hij hield een groot aantal fretten en twee honden. Dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de wurgmoord pas nu heeft opgebiecht, hangt mogelijk samen met het feit dat zijn alibi hiaten blijkt te bevatten.

De verdachte, die tot zijn aanhouding nooit met justitie in aanraking was gekomen, werd aanvankelijk gedekt door een kennis die tegenover de politie had verklaard dat H. op het moment van de verdwijning van Maartje Pieck bij hem op bezoek was. Hij erkende naderhand zich in de tijdsbepaling drie kwartier te hebben vergist. Tegenover het ANP toonde hij zich geschokt over deze omissie. 'Ik ben er te snel en op een emotioneel moment mee naar buiten gekomen', zei hij. 'Het zou betekenen dat ik een moordenaar over de vloer heb gehad.'

Maartje Pieck verdween op 11 juli terwijl zij folders rondbracht in de Kampense woonwijk Middenwetering. Twee dagen later werd haar ontklede lichaam gevonden in een bos in de omgeving van Dronten. Uit sectie bleek dat zij, alvorens te zijn gewurgd, seksueel is misbruikt.

De zaak houdt Kampen tot op de dag van vandaag in zijn greep. De ouders van het slachtoffer zijn bedolven onder bijvalsbetuigingen, en een buurvrouw van de familie Pieck verzamelt - met instemming van het gemeentebestuur - handtekeningen om haar eis kracht bij te zetten dat alle Nederlanders ertoe moeten worden verplicht DNA-materiaal af te staan voor een databank, waarvan justitie bij onderzoek naar zware misdrijven gebruik kan maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden