Verdachte moord Nicky Verstappen opgenomen

De 36-jarige verdachte in de moordzaak Nicky Verstappen is woensdag opgenomen in een psychiatrische inrichting, nadat het Openbaar Ministerie had besloten dat er onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden...

ANP

De gevangenispsycholoog had opname in een inrichting geadviseerd. Maar de verdachte zelf en zijn ouders hadden er ook om gevraagd, aldus advocaat Lou Bouts.

De verlenging van zijn voorlopige hechtenis zou donderdag aan de orde komen bij de raadkamer van de rechtbank in Maastricht, maar het Openbaar Ministerie liet het niet zover komen.

De 36-jarige Eric A. blijft verdachte. Hij werd op 9 januari in zijn woning in het Limburgse Landgraaf aangehouden. Bij zijn aanhouding bedreigde hij de politie met een bijl.

Volgens het OM staat vast dat A. de schrijver is van alle brieven, die in 2005 en 2006 gevonden zijn bij het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. De jongen (11) werd daar in 1998 dood gevonden.

‘A. is een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving’, zei Bouts. Zijn cliënt is er volgens hem al langer niet goed aan toe. De advocaat vreest dat de heisa die justitie heeft veroorzaakt hem nog ernstiger heeft beschadigd. ‘We zullen daar ook rekening mee houden bij een eventueel te eisen schadevergoeding.’

Justitie heeft volgens Bouts vanaf het begin een scheve schaats gereden, omdat het bewijs flinterdun zou zijn.

Nicky Verstappen verdween in de vroege ochtend van 10 augustus 1998 uit een tent van Jeugdwerk Heibloem op een vakantiekamp op de Brunssummerheide. Die avond werd hij dood gevonden op ongeveer 1200 meter van het kamp aan de rand van een dennenbosje.

Mede door een serie fouten van de recherche waarbij belangrijk sporenmateriaal verloren ging of niet werd onderzocht, kon de doodsoorzaak nooit met zekerheid worden vastgesteld. De politie gaat ervan uit dat de jongen seksueel is misbruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden