Verdachte moord Jesse Dingemans ontkent betrokkenheid

De 22-jarige verdachte van de moord op de 8-jarige basisschoolleerling Jesse Dingemans uit Hoogerheide ontkent zijn betrokkenheid bij de moord. De rechter-commissaris heeft de hechtenis van verdachte J.C. maandagmiddag verlengd met veertien dagen...

ANP

Tegenover de rechter-commissaris heeft verdachte J.C. wel erkend dat hij vrijdag op de basisschool was waar het jongetje om het leven werd gebracht. Dit verklaarde advocaat Henk van Asselt na afloop van de zitting bij de rechtbank in Breda.

Eerdere uitlatingen over een ‘bizar alibi’ nuanceerde de raadsman tot een ‘bizar verhaal’ dat de verdachte bij de politie zou hebben verteld. ‘Zou kunnen’, antwoordde Van Asselt op de vraag of zijn cliënt zijn pleegbroertje van school wilde halen.

Van Asselt herhaalde dat alle mogelijkheden nog open liggen. Zelfs de vraag of de politie met de aanhouding van een 22-jarige man de juiste verdachte te pakken heeft, is volgens hem nog niet beantwoord. Uit het huidige dossier komt ook geen motief naar voren, voegde hij daar maandagmiddag aan toe. De politie sprak eerder van een ‘zeer serieuze verdachte’.

Van Asselt spreekt van een ‘mysterieuze zaak’. De verdachte is volgens hem nog steeds rustig en gelaten. Die houding past volgens zijn advocaat niet bij de ernst van de beschuldigingen.

De raadsman heeft zijn cliënt inmiddels twee keer gesproken, maar kan vanwege de beperkingen die zijn cliënt zijn opgelegd niet veel meer zeggen.

Binnen twee weken zal de rechtbank in raadkamer beslissen over een eventuele verdere verlenging van de voorlopige hechtenis.

Verdachte eerder verplicht tot behandeling

Een psycholoog schreef de jongeman destijds een zwak normbesef, gebrek aan angst, impulsiviteit en zelfoverschatting toe. Zijn persoonlijkheid vertoonde antisociale en narcistische aspecten, aldus zijn rapport. De deskundige beoordeelde de verdachte toen als verminderd toerekeningsvatbaar. Het is niet bekend of hij de behandeling ooit heeft ondergaan.

De rechtbank achtte bewezen dat de verdachte zich op 19-jarige leeftijd in Breda had schuldig gemaakt aan een gewapende overval op een supermarkt. Hij bedreigde twee kassamedewerkers met een imitatiewapen en eiste dat ze hem het geld uit de kassa gaven. Bij een van hen werd dat tegen de slaap gehouden, bij de ander werd het in de zij gedrukt. Volgens justitie maakte hij bij de overval ongeveer 3500 euro buit.

Volgens zijn advocaat ligt de vraag nog open of de politie met de aanhouding van de 22-jarige man de juiste verdachte te pakken heeft. De advocaat heeft dat maandag gezegd na bestudering van de laatste gegevens op de rechtbank in Breda en voor de voorgeleiding van zijn cliënt.

Rond 12.45 komen de eerste ouders en kinderen aan bij basisschool de Klim-Op in Hoogerheide. Het is de eerste schooldag sinds de dood van de 8-jarige leerling Jesse. Slachtofferhulp is met vier medewerkers op school aanwezig om te praten met de leerkrachten. (ANP) Beeld
Rond 12.45 komen de eerste ouders en kinderen aan bij basisschool de Klim-Op in Hoogerheide. Het is de eerste schooldag sinds de dood van de 8-jarige leerling Jesse. Slachtofferhulp is met vier medewerkers op school aanwezig om te praten met de leerkrachten. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden