Verdachte monsters bij twee vleesbedrijven

In het onderzoek naar mogelijke fraude met paardenvlees, zijn er bij twee bedrijven verdachte monsters aangetroffen. Een daarvan is het bedrijf in Oss waartegen al een strafrechtelijk onderzoek loopt. In totaal nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de afgelopen tijd 370 monsters.

redactie
Paardenbiefstuk Beeld ANP
PaardenbiefstukBeeld ANP

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrijf in Oss wordt ervan verdacht dat het paardenkarkassen uit Nederland en Ierland verwerkte tot vleessnippers, die mengde met snippers rundvlees en verkocht als puur rundvlees. Bij het bedrijf in Breda zijn geen sporen gevonden van verboden medicijnen, maar omdat de administratie pas recent beschikbaar kwam, loopt het onderzoek nog. Zo wordt nog uitgezocht waar het uit Roemenië afkomstige vlees heen is gegaan, aldus Dijksma.

De bewindsvrouw maakte de eerste resultaten bekend van het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), dat nog zeker tot eind maart loopt. Bij de meeste van de in totaal ruim 370 monsters die zijn genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten, is geen paardenvlees tussen rundvlees aangetroffen. Ook zijn in de gecontroleerde stalen paardenvlees geen medicijnen aangetroffen die niet in de voedselketen mogen komen.

Dijksma meldt dat in 203 onderzochte monsters niets bijzonders is aangetroffen. De NVWA heeft bij dit grootschalige onderzoek zo'n 160 bedrijven in beeld waar monsters worden genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. In januari bleken rundvleesproducten in Engeland en Ierland paardenvlees te bevatten zonder dat dit op het etiket stond. Nadien bleken in meer landen producten in de handel die onvermeld het relatief goedkope paardenvlees bevatten.

De staatssecretaris sprak in Brussel met haar collega's over de aanpak van de fraude met paardenvlees. Ze deed een oproep voor een Europees register voor mensen en bedrijven die al zijn veroordeeld voor bedrog met voedsel. 'Zo kan informatie met andere landen worden gedeeld en kunnen we het netwerk meer sluitend krijgen', meent de bewindsvrouw.

NVWA: in Oss rund- en paardenvlees gemengd

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden