Verdachte marinier vrijgelaten

Marinier Erik O., die wordt verdacht van het doodschieten van een Iraakse burger, is woensdagochtend vrijgekomen. De rechter-commissaris in Arnhem heeft dinsdag de vordering van het Openbaar Ministerie tot inbewaringstelling van de marinier afgewezen....

Van onze verslaggevers

Het OM blijft erbij dat de verdachte ten onrechte heeft geschoten. Het verdenkt O. van moord, doodslag, dan wel dood door schuld. Met de marechaussee zet het OM zijn onderzoek voort. Tegen de vrijlating wordt geen hoger beroep aangetekend.

De rechtbank wil de beslissing van de rechter-commissaris niet toelichten. Volgens raadsman Knoops heeft de rechter-commissaris bij de voorgeleiding vastgesteld dat er onvoldoende concreet bewijs is voor de stelling dat de militair met opzet heeft gedood.

Het incident gebeurde op 27 december tijdens een poging van Nederlandse soldaten een groep plunderaars tegen te houden. Volgens Knoops heeft de marinier eerst zijn geweer doorgeladen om te laten zien dat het menens was. Maar de menigte wilde niet wijken. Vervolgens heeft hij twee keer geschoten: één keer in de lucht, en één keer in de grond. 'In de menigte struikelde een man, die verwond bleek. Wat er precies met de man is gebeurd, daar zijn nog heel veel vragen over.'

Volgens Knoops zouden Iraki's een lijk aan de kant van de weg hebben gelegd met een wond aan het been en een bebloede borst. Even later was er sprake van een lijk met verwondingen aan de rug. Knoops sluit niet uit dat er mogelijk sprake is van twee lijken.

Getuigen, zowel Iraki's als Nederlandse soldaten, weerspreken volgens Knoops de lezing dat de marinier de burger van grote afstand in de rug schoot, zoals OM-topman Joan de Wijkerslooth maandag zei. 'Er zijn ook mensen die gezien menen te hebben dat hij schoot over lange afstand. Maar die getuigenissen zijn niet helder. De marechaussee zoekt verder uit of het een ricochet (een afgeketste kogel, red.) was.'

De militair (43) leidde de groep soldaten die de plunderaars moest tegenhouden. Hij is scherpschutter, en eerder onder meer uitgezonden geweest naar Bosnië.

Volgens Knoops is zijn cliënt op de avond van 27 december voor het eerst verhoord. Diezelfde avond nam de marechaussee telefonisch contact op met het OM in Arnhem. Pas op 3 januari is de militair in detail verhoord. Het OM had toen al zijn vervolging bekendgemaakt.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, die dinsdag in Zuid-Irak aankwam voor een bezoek aan de militairen, zei blij te zijn met de vrijlating. 'Ik heb groot vertrouwen in de marechaussee, het OM en ons rechtssysteem', zei hij in Basra.

Minister Kamp van Defensie ziet in het incident geen aanleiding om de geweldsinstructies voor de militairen in Zuid-Irak te wijzigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden