Verdachte mag uitstel vragen na herstel vormfout

Verdachten krijgen bij wet het recht op schorsing van hun zaak zodra het Openbaar Ministerie een wijziging aanbrengt in de tenlastelegging....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dit bleek donderdag in de Kamer bij de behandeling van een wetsvoorstel dat het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid biedt om reeds gemaakte fouten in de tenlastelegging te herstellen. De Kamer gaat op hoofdlijnen akkoord met dit wetsvoorstel dat het aantal vrijspraken op grond van vormfouten tot een minimum beoogt te reduceren.

PvdA, VVD en D66 vinden dat de balans van Vrouwe Justitia wordt verstoord als de verdachte geen recht krijgt op schorsing, nadat het OM de tenlastelegging heeft veranderd. 'De verdediging moet ook de tijd krijgen zich behoorlijk te prepareren op de gewijzigde tenlastelegging', zei PvdA-kamerlid Kalsbeek.

Minister Sorgdrager gaat ervan uit 'dat de rechter altijd zal schorsen indien het om meer dan een kleine wijziging gaat'. De verdachte dat recht op voorhand geven, laat volgens haar te veel ruimte aan de georganiseerde misdaad die de laatste tijd toch al geneigd is tot chicaneren: 'Ik heb het gevoel dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van vertragingstaktieken.'

'Afgaan op gevoel is mij een te magere argumentatie', oordeelde Sorgdragers partijgenoot Dittrich, die zich vervolgens achter een amendement van PvdA en VVD opstelde waarin het recht van de verdachte op schorsing is verzekerd. De rechter bepaalt de duur van de schorsing. Mocht in de praktijk blijken dat Sorgdragers voorspelling uitkomt, dan kan de Kamer de wet altijd nog aanpassen, zei Dittrich.

Middels een amendement van PvdA en VVD heeft de Kamer zich er verder van verzekerd dat een rechter-commissaris die betrokken is geweest bij het gerechtelijk vooronderzoek tegen een verdachte, niet ook betrokken kan zijn bij de terechtzitting van deze verdachte. Dit spoort met de huidige rechtspraktijk.

Evenals een aantal kamerleden beklemtoonde minister Sorgdrager dat het allemaal wel meevalt met de vormfouten van het OM. Vorig jaar werden er op een totaal van ruim 87 duizend strafzaken 298 verdachten vrijgesproken door fouten in de tenlastelegging. De helft van de parketten maakt helemaal geen fouten, zei Kalsbeek.

Sorgdrager: 'Het beeld van het OM als een maar aanklungelend apparaat dat voortdurend zware criminelen op vrije voeten stelt vanwege vormfouten, klopt niet met de werkelijkheid.'

Niettemin is elke vormfout er één te veel, onderstreepte de bewindsvrouw. Het gisteren behandelde wetsvoorstel is volgens minister en Kamer dan ook een noodzakelijke aanpassing van het uit 1926 daterende strafprocesrecht. Sorgdrager: 'Er is sinds 1926 veel veranderd.' De minister van Justitie kondigde aan in mei met haar 'plan van aanpak' te komen voor de broodnodige reorganisatie van het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden