Verdachte Jan Veerman wacht nu de afrekening

Raakt Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, zijn miljoenen kwijt? Justitie is een gerechtelijk vooronderzoek begonnen. Advocaten van slachtoffers van de cafébrand zijn gestuit op juridische afscherming van het vermogen....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Dat hij hoopt dat niemand ooit hoeft mee te maken wat hij heeft meegemaakt, zegt Jan Veerman vanaf 1-hoog op de bouw naast rampcafé De Hemel. En verder heeft hij de pers niets te zeggen.

Niet De Telegraaf, de krant die een gesprek met zijn dochter afdrukte dat volgens hem nooit heeft plaatsgevonden. En niet de Volkskrant, die twee maanden lang op zijn website had staan dat er twéé brandtrappen ontbraken in plaats van één.

Als Veerman ergens een hekel aan heeft dan is het aan onzorgvuldigheid, vandaar.

Nee, niet die bouwtrap opkomen om toch maar een visitekaartje te geven. Hij belt toch niet. Veerman zal nog wel van zich laten horen, maar dan in Volendam zelf. En dan zal hij ook eens zien wat er financieel nog allemaal moet gebeuren.

Hij staat boven eigen grond. De rug naar de haven, gezicht naar het Pellersplein. Aan zijn linkerhand het dubbelpand waarin café De Hemel en de Wir War Bar zijn gevestigd. Rechts hotel Old Dutch, met 32 kamers en een groot café-restaurant, Le Pompadour, de kroon op zijn zakelijk succes. Tussen De Hemel en Old Dutch bouwt Veerman twee winkelruimtes en vier appartementen.

Veerman zegt dag en nacht te worstelen met de verschrikkingen van de nieuwjaarsbrand. Zakelijk gezien staat hem ook nog een gevecht te wachten. Want achter de schermen wordt al hard gewerkt aan de grote afrekening.

Justitie beslist binnenkort of het Veerman en zijn dochter, bedrijfsleidster Laura, voor de rechter zal brengen. Ook tweede bedrijfsleider J. V. is verdachte. De aanklacht luidt mogelijk brand door schuld met de dood als gevolg, of dood door schuld.

Verder hebben zich 200 slachtoffers van de cafébrand aangemeld bij een groep letselschade-advocaten. Die advocaten verdelen hun tijd nu gelijkelijk over de aansprakelijkheid van de gemeente Edam-Volendam en die van Johannes Nicolaas Veerman (geboren 8 juli 1946), van beroep vennootschapsdirecteur.

Het benodigde bedrag voor compensatie en medische begeleiding van de getroffenen wordt door Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) geschat op 'gemakkelijk honderd miljoen gulden, maar ook gemakkelijk meer'. De vraag is waar dat geld vandaan moet komen.

De hulpacties voor Volendam hebben inmiddels zo'n dertien miljoen gulden opgeleverd. De ziektekostenverzekeringen van de slachtoffers zelf zijn ook al stevig aangesproken. De regering heeft forse steun toegezegd, maar de precieze hoogte daarvan is nog niet bekend. Gemeente en Veerman moeten in ieder geval allebei over de brug komen, stellen de advocaten van de slachtoffers. Veerman is door de onderzoekscommissie-Versteden/Polak al aangewezen als 'de kern van het probleem' achter de ramp.

Kort na de brand had Veerman al vijftigduizend gulden overgemaakt aan de SSNV. Een van zijn advocaten merkte daarbij op dat de schenking 'niets te maken heeft met eventuele aansprakelijkheid'. En er is een, op kosten van de verzekering, opgerichte stichting waarnaar de 2,5 miljoen gulden is overgeboekt van zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kan Veerman verder nog betekenen? Twee analisten, die op verzoek van de Volkskrant anoniem een schatting maken van de waarde van het vermogen van Veerman, komen op 'enkele tientallen miljoenen guldens'. Maar een eventueel verhaal van de schade raakt niet per definitie het hele kapitaal.

Het zakenimperium van Veerman, voor zover te traceren, is verdeeld over twee groepen rechtspersonen, die voornamelijk bestaan uit besloten vennootschappen. De grootste en meest vermogende is de groep rechtspersonen onder de noemer van Veerman Beheer bv. Deze vennootschap heeft juridisch niets te maken met café De Hemel. In de beheersgroep zitten onder meer Veermans bouwbedrijven en wat investeringsvennootschappen.

Aanmerkelijk kleiner is de groep waarin De Hemel valt: Veerman Horeca bv. De jongste jaarrekening van deze bv gaat al in op de mogelijke gevolgen van de ramp voor de vennootschap. 'Op dit moment is nog niet duidelijk hoe groot de schade is die door de brand is ontstaan, in welke mate deze schade door de verzekeringsmaatschappij zal worden gedekt, en/of in welke mate de vennootschap aansprakelijk zal kunnen worden gehouden voor schade als gevolg van de brand.'

Toegewezen claims zullen primair kunnen worden verhaald op de vennootschap onder firma (vof) Wir War Bar, waarin de drie boven elkaar gelegen café's zitten: De Wir War Bar, keldercafé De Blokhut en De Hemel.

Secundair is daar de Horeca bv, die deels direct, deels indirect via Old Dutch bv, aansprakelijk is voor alle schulden van de vof. Gaat de Horeca bv eraan, dan sneuvelt ook Old Dutch bv.

Verkoop van de horecagroep levert minder op dan tien miljoen gulden, denkt een analist. De tien percelen aan de Haven waar de groep haar activiteiten ontplooit, zullen buiten zo'n verhaalsactie vallen. Ze staan op naam van Veerman persoonlijk. Eén van de tien percelen heeft hij in erfpacht, de rest is individueel (deels met hypotheken belaste) eigendom. Veerman heeft volgens het kadaster privé nog 19 andere Volendamse percelen in eigendom, variërend van een woonwinkelpand tot piepkleine erfjes.

Wel binnen de Horeca bv valt een nog onbekend bedrag dat zal worden uitgekeerd door zijn brandverzekering. Veerman kan een vergoeding voor de 'technische' brandschade tegemoet zien. Omzetderving van de horecabedrijven aan Haven 154-156 behoort ook tot via die polis gedekte risico's.

De groep letselschade-advocaten onder leiding van advocaat J. Beer heeft overwogen beslag te laten leggen op de bezittingen van Veerman. Beer: 'Daar is wel uitgebreid over gesproken, maar dat hebben we om tactische redenen nog niet gedaan.'

Advocaat Beer denkt dat de aansprakelijkheid van het bedrijf gemakkelijker valt hard te maken dan die van de gemeente. Precies andersom ligt het met de verhaalbaarheid van de schade. In de bedrijfsopbouw van Veerman zit de beperking. 'Je moet van goeden huize komen om een ondernemer in zijn persoonlijke vermogen aan te spreken. Vennootschappen worden nu juist opgezet om de bedrijfsrisico's te beperken tot het betreffende bedrijf. Ik ben wat dat betreft nooit optimistisch. Maar een veroordeling door de strafrechter is natuurlijk in het algemeen een grote steun in de rug.'

Een analist, die verbaasd is dat er nog geen beslag is gelegd bij Veerman, zegt dat als de vennootschapsstructuur door de rechter wordt doorbroken, 'de beer los is'. 'Veerman kan dan voor zijn hele vermogen worden uitgewonnen.'

Veerman is nog niet bereid geweest een gesprek aan te gaan met de advocaten van de slachtoffers, zegt raadsman Beer. Evenmin ligt er een financieel aanbod. 'Er is wel contact geweest tussen ons en zijn advocaten. Maar het is de angst van meneer Veerman dat hij met zo'n gesprek in juridische zin last kan krijgen.'

Op de bouw naast De Hemel blijft Veerman zwijgzaam. Nou, vooruit. Doe je kaartje maar onder de ruitenwisser. Zijn Mercedes-Benz staat achter de bouw geparkeerd. Maar bellen doet ie toch niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden