Verdachte in zelfmoordzaak Canadese tiener nog lang niet uitgeleverd

Het kan nog jaren duren voordat Tilburger Aydin C., die van betrokkenheid bij de zelfmoord van Amanda Todd wordt verdacht, aan Canada kan worden uitgeleverd. Dat werd duidelijk tijdens een zitting van de Amsterdamse rechtbank, die zich dinsdag over het Canadese uitleveringsverzoek boog.

Lisa van der Velden
Stills uit de video die Amanda Todd voor haar zelfmoord verspreidde. Beeld afp
Stills uit de video die Amanda Todd voor haar zelfmoord verspreidde.Beeld afp

De 38-jarige C. wordt eveneens verdacht van het afpersen, bedreigen en stalken van 39 anderen via het internet, en zal daarvoor eerst in Nederland terecht moeten staan. C. was zelf niet bij de zitting aanwezig.

De vijftienjarige Todd pleegt in 2012 zelfmoord nadat C. meermaals zou hebben gedreigd een foto van haar borsten op internet te verspreiden, en dit vermoedelijk ook deed. Hoe vaak ze ook van school veranderde, verhuisde en opnieuw begon, steeds weer doken zijn berichten op, en deed die ene foto, op haar twaalfde gemaakt tijdens een webcamgesprek met C., opnieuw de ronde.

Een week voor haar dood publiceert Todd een video op Youtube, waarin ze kaartjes omhoog houdt waarop staat wat zij heeft meegemaakt. Het laatste beeld is een shot van een pols met snijwonden, een week later is ze er niet meer. Inmiddels is de video ruim 11 miljoen keer bekeken.

Reconstructie

Het begon allemaal met een gesprek op een chatsite. Amanda, schoolmeisje uit een Canadese slaapstad vlak bij Vancouver, is 12 jaar als ze op een middag in 2009 met vriendinnen achter de computer zit. De webcam staat aan: hun gezichten zijn zichtbaar. Ze chatten met een leuke jongen die ze verder niet kennen. Hij geeft Amanda complimentjes: ze is 'oogverblindend' en 'perfect'. Lees de reconstructie (+).

In hun zoektocht naar degene die Todd tot wanhoop dreef stuit de Canadese politie op Nederlander Aydin C., die begin 2014 wordt gearresteerd op verdenking van misbruik van minderjarigen via de webcam. Op zijn computer wordt naast beelden van tientallen andere slachtoffers ook informatie aangetroffen die naar Todd wijst. C. zit sinds zijn aanhouding in 2014 vast en wordt nu verdacht van afpersing, grooming en bedreiging of stalking van Todd, plus het bezitten en verspreiden van kinderporno. Canada heeft Nederland verzocht C. uit te leveren, zodat hij daar kan worden berecht.

Niet het enige slachtoffer

Maar, zo blijft C's advocaat Robert Malewicz dinsdag herhalen: Todd is niet het enige slachtoffer. De 38-jarige C. staat de komende tijd in Nederland terecht voor 66 strafbare feiten jegens 39 mensen uit verschillende landen, waaronder Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. De inhoudelijke behandeling van hun zaak - veel minderjarige meisjes maar ook volwassen mannen - start op zijn vroegst begin 2017 en vereist de aanwezigheid van de verdachte, aldus de raadsman, die het in zijn verweer duidelijk over de praktische boeg gooit. 'Zou het niet handiger zijn om die ene zaak, die van Todd dus, ook gewoon hier te behandelen? Hij moet voorlopig hier blijven en door dat gesleep met meneer kan het allemaal jaren langer gaan duren.'

Een eventuele straf voor het afpersen en lastigvallen van Todd mag C. bovendien in Nederland uitzitten, zegt Malewicz, waar zijn strafmaat aan het Nederlands recht zal worden aangepast. 'Een hoge straf daar leidt dus niet automatisch tot een hogere straf hier. Al met al lijkt dit een uitleveringsverzoek voor de bühne.'

Dat de zaak in Canada voor veel beroering heeft gezorgd valt niet te ontkennen, zegt ook de Officier van Justitie, maar hij gaat niet mee in het verweer van Malewicz. 'Voor de Canadezen is het van belang dat 'justice is served' in de gemeenschap waar de strafbare feiten een grote impact hebben gehad. Bijvoorbeeld waar nabestaanden van het slachtoffer wonen. Canada dus. Een redelijk verzoek, wat mij betreft. Ik vraag de rechtbank dan ook het verzoek om uitlevering toelaatbaar te verklaren.' De rechtbank doet op 28 juni uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden