Verdachte in zaak Utrechtse serieverkrachter zit vast

De mogelijke serieverkrachter uit Utrecht zit vast. Het gaat om een 51-jarige man uit de regio Utrecht. Hij is gisteravond opgepakt.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De man kwam eerder dit jaar in beeld bij justitie toen hij veroordeeld werd voor een fietsendiefstal. Hij moest zijn dna bij deze aanhouding afstaan, door de wet dna-onderzoek bij veroordeelden. Deze wet schrijft voor dat mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, verplicht dna af moeten staan.

Bij de dna-onderzoek in 2012 in de provincie Utrecht kon de verdachte het afgeven van zijn dna nog weigeren. In april meldde het Openbaar Ministerie nog dat een nieuw groot DNA-onderzoek geen hit had opgeleverd. De eerste zaken uit 1995 zijn bijna verlopen.

DNA-onderzoek
In 1995 en 1996 werden in Utrecht en omgeving vijf vrouwen verkracht. Daarna bleef het enkele jaren stil, totdat in 2001 opnieuw een verkrachting plaatsvond door dezelfde dader. Justitie brengt de man ook in verband met elf pogingen tot verkrachting.

De serieverkrachter ging zeer agressief te werk, maar was na de verkrachting 'aardig' voor zijn slachtoffers.

Studentes
De serieverkrachter sloeg toe tussen Utrecht en De Bilt. Jonge vrouwen, meestal studentes, werden aangevallen op de fiets. De man achtervolgde hen op een mountainbike en trok ze de struiken in. Vermoedelijk verkende hij van tevoren plekken waar hij kon toeslaan. Volgens een getuigenoproep die de politie destijds verspreidde, zou het gaan om een blanke man van tussen de 25 en 35 jaar met blond haar en een vadsig uiterlijk.

Na de eerste vijf verkrachtingen was het een tijd rustig, maar in 2001 dook de serieverkrachter weer op. Ditmaal had hij een scooter. Hij veroorzaakte grote onrust en angst in Utrecht. Jonge vrouwen en meisjes durfden 's avonds opnieuw niet alleen te fietsen en bijeenkomsten voor vrouwen werden afgezegd of naar de dag verplaatst. Maar ondanks een hernieuwd, intensief onderzoek slaagde de politie er niet in een verdachte aan te houden.

Dna-onderzoek
Hoewel er bij elke aanhouding van een aanrander of verkrachter in Utrecht steeds weer werd gevraagd of 'de' serieverkrachter was gepakt, zakte de angst toch weg in de jaren daarna. Totdat het OM in 2012 besloot een zogenoemd verwantschapsonderzoek te gaan doen met zijn DNA. Dat is in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut vergeleken met het DNA van 150.000 anderen. Heel veel vrouwen lieten toen opnieuw weten hoe bang ze waren geweest in de tijd dat de serieverkrachter actief was.

Het dna-onderzoek bleef zonder resultaat, zei het OM in april van dit jaar. Er is nog overwogen om mannen in Utrecht-Oost, De Bilt en Bunnik te vragen DNA af te staan, maar dat plan is verworpen wegens een te grote schending van de privacy van zo'n grote groep mannen.

Compositietekening van de Utrechtse serieverkrachter uit 1995 Beeld ANP
Compositietekening van de Utrechtse serieverkrachter uit 1995Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden