Verdachte grensrechterzaak mishandelt groepsleider

Een van de minderjarigen die is veroordeeld voor doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen, Soufian B. (17), zou in jeugdinrichting Eikenstein in Zeist een groepsleider in zijn gezicht hebben geslagen. De groepsleider, die zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen heeft laten behandelen, heeft hiervan aangifte tegen hem gedaan.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

LEEUWARDEN - B. heeft de groepsleider zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag. Dit werd dinsdag duidelijk tijdens de regiezitting in het gerechtshof in Leeuwarden van het hoger beroep van de grensrechterzaak. Leden van het B1-elftal van de Amsterdamse club Nieuw Sloten schopten grensrechter Nieuwenhuizen op 2 december meerdere malen tegen zijn hoofd en zijn nek bij zijn Almeerse club Buitenboys. De dag erna overleed hij aan een scheur in zijn halsslagader.

Het drama werd een symbool voor het uit de hand gelopen geweld op de voetbalvelden. De zeven verdachten, zes minderjarige voetballers van Nieuw Sloten en een vader van een van hen, zijn allen in juni veroordeeld tot jeugddetentie of celstraf voor doodslag op de Almeerse grensrechter.

De advocaten vonden niet alleen de opgelegde straffen te hoog, ze vonden het ook onterecht dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de verdachten op grond van de rol die ze hebben gespeeld in het geweld. Ook is volgens hen geen sprake geweest van doodslag. Zij suggereren dat de rechter zwaarder heeft gestraft door de maatschappelijke ophef over de zaak. Zij hopen nu op een milder oordeel van het Hof.

Daartoe dienden de advocaten een reeks onderzoeksverzoeken in. Het dna van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen moet wat hen betreft worden onderzocht op een mogelijke vaatziekte. Advocaat Sydney Smeets van voetbalvader Hassan D. (51) wil met het gevraagde dna-onderzoek aantonen dat Nieuwenhuizen mogelijk zwakke aderen had die spontaan zouden kunnen scheuren. De advocaat-generaal vindt deze hypothese echter 'onvoldoende onderbouwd om verder onderzoek te rechtvaardigen'. Ook betwisten de advocaten de betrouwbaarheid van een aantal getuigenverklaringen, onder wie die van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van het slachtoffer.

Het Hof zal op 26 augustus oordelen welke onderzoeksverzoeken worden gehonoreerd.

Alle verdachten, op Yassin D. na, zeiden ook in hoger beroep dat ze onterecht vast zitten en dat ze geen geweld hadden gebruikt. De meesten hielden ook bij het Hof vast aan hun verschoningsrecht.

Maar verdachte Fady F., met zijn nieuwe raadsheer, Peter Plasman, zei dat hij bereid was ook zelf te getuigen over de rol van de andere verdachten in de schoppartij.

pagina 11 KNVB registreert minder geweld

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden